Izvor: Danas, 28.Jan.2015, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoopredeljenje najavljuje nova okupljanja

Priština, Beograd - Napetost u Prištini posle nereda na ulicama izazvanih na protestu opozicije u utorak ne jenjavaju. Kosovski premijer Isa Mustafa kaže da se Trepča, čiju transformaciju u javno preduzeće Kosova traži opozicija, ne može braniti nasiljem i da ne mogu da je brane oni koji uništavaju Prištinu. S druge strane, organizator protesta lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavljuje da je pitanje dana kada će biti održani novi protesti sa istim zahtevima, i da za njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << neće ni tražiti dozvolu za organizovanje, javio je juče dopisnik RTS.

Premijer Kosova je, na sednici Vlade povodom nasilnih antivladinih demonstracija, naveo da je Trepča zaštićena zakonom od strane skupštine i rudara. Kako su preneli prištinski mediji, on je rekao da su protesti „od glave do pete političke prirode“ i da „partije koje su učestvovale u protestima pokušavaju nasilno da dođu na vlast“.

Kada je reč o zahtevu protestanata za smenu srpskog ministra Aleksandra Jablanovića, koji je divljacima nazvao Albance koji nisu hteli da puste Srbe da uđu u Đakovicu, Mustafa je u intervjuu za RTK naveo da svaki čovek odgovara za svoje poteze i da je na Jablanoviću da odluči hoće li se povući ili ne. Kako su preneli mediji, on je rekao da bi možda bilo poželjno da se Jablanovi povuče.

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je, na konferenciji za novinare, rekao da protesti predstavljaju demokratiju i Republiku na trgovima, „što nam se nepravedno i podlo brani“. „Nismo za smenu Jablanovića zbog toga što je on Srbin već zbog toga što je svojim stavovima u kojima negira masakre na Kosovu i što je đakovačke majke nazvao „divljacima“.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je juče da Srbija želi stabilnost na Kosovu, kao i da država neće odustati od borbe za svoje interese.

- Evidentno je da je u pozadini svega ovoga (protesta) ipak namera ili Prištine ili nekog drugog da proces normalizacije odnosa bude značajno otežan i da Srbija ne dobije pozitivnu ocenu o poglavlju 35 kada je u pitanju normalizacija odnosa sa Prištinom, smatra Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.

Mihajlović: Ne odustajemo od Trepče

- Srbija svakako neće odustati od Trepče i srpska Vlada je pokazala svojom politikom naročito u prethodnih godinu dana da smo mi zaista faktor stabilnosti u celom regionu i u smislu toga da poštujemo naše dogovore - rekla je Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture, juče u Dimitrovgradu, preneli su elektronski mediji.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Kosovo: Samoopredeljenje najavaljuje nove proteste

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jan.2015, 17:27

Pokret Samoopredeljenje odlučilo je u četvrtak da će se sledeći protesti održati u sredu, 4. Februara, u podne...Demonstranti će se okupiti kod trga Zahir Pajaziti, kod Grand hotela, da bi posle marširali do Skenderbegovog trga, kod zgrade Vlade i Skupštine, saopštio je lider pokreta, Albin...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.