Samardžić: Srbija priznala Kosovo

Izvor: B92, 03.Dec.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Srbija priznala Kosovo

Beograd -- Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić kaže da je dogovorom s Prištinom o integrisanom upravljanju prelazima Srbija priznala Kosovo.

"Napravljen je sporazum o granici između Srbije i Kosova, jedan sporazum kojim Srbija definitivno priznaje Kosovo kao nezavisnu državu", kazao je Samardžić, inače i bivši ministar za Kosovo i Metohiju.

"Treba videti sam dokument. Ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << verovati na reč ni Borisu Tadiću ni Borislavu Stefanović, jer su oni više puta obmanuli javnost u Srbiji u pogledu sadržaja onoga o čemu Stefanović pregovara", kazao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, Srbi su napravili barikade jer su znali da Beograd smera da napravi s Prištinom sporazum o razgraničenju.

"Svi ti sporazumi, koji se tiču i slobode kretanja i matičnih knjiga i katastra, a sad i ovih granica jesu kumulativni sporazumi o priznavanju Kosova kao nezavisne države", kazao je Samardžić.

On je ocenio da je poziv predsednika Srbije Borisa Tadića Srbima na severu Kosova da prihvate dogovor besmislen i nemoguć zahtev.

"Kako da priznaju takve odluke kojima se oni definitvno skidaju sa spiska državljana ove države? Ako je to sporazum o granicama, a jeste, i ako će oni ostati sa one strane granice u Kosovu kao državi zašto bi Srbi priznavali takav sporazum koji ide protiv njihovih interesa", naveo je Samardžić.

On je naveo da se režim integrisanog upravljanja granicom u celoj Evropi primenjuje na međudržavne granice.

"Ako su sami rekli da je integrisano upravljanje granicama, onda je to sporazum o novoj granici Kosova prema Srbiji, koju Srbija prihvata", rekao je potpredsednik DSS-a.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.