SPO: Izgubljeno se ne može čuvati

Izvor: B92, 04.Sep.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO: Izgubljeno se ne može čuvati

Beograd -- Predsedništvo SPO je zaključilo da je dosadašnja politika "očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nad Kosovom" neuspešna.

SPO je naglasio da ono što je izgubljeno se ne može čuvati, niti se može sada povratiti ratom ni diplomatijom.

Ova stranka je naglasila da je legitimna i ostvariva politika pomoći države Srbije srpskom narodu na KiM i institucijama njegove samouprave, kao i diplomatska borba Srbije za evropska prava i garancije za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoj narod i svoju duhovnu i nacionalnu baštinu na Kosovu.

SPO je naglasio da je potrebno je prihvatiti nestatusni deo plana Martija Ahtisarija za Kosovo. Tim planom, srpskom narodu na KiM zagarantovane su srpske institucije velike lokalne samouprave: srpske opštine, srpski prvostepeni sudovi u njima, srpska policija, 39 zaštićenih zona oko srpskih crkava i manastira, interesno povezivanje srpskih institucija i opština na Kosovu između sebe i sa državom Srbijom, a za srpske opštine severno od Ibra predviđena je i regionalna autonomija.

Dalje se SPO zalaže bez formalnog priznanja nezavisnosti Kosova, prihvatiti da je Kosovo najbliži i posebni sused Srbije i sa njim održavati slobodne ekonomske, trgovinske i druge odnose, na sličan način na koji su, bez međusobnog priznanja, te odnose imale dve nemačke države ili ih danas imaju Kina i Tajvan.

SPO predviđa da ako Srbija krene ovim putem, širom će joj se otvoriti vrata Evrope, i politički i ekonomski. Istrajavanje na dosadašnjoj politici urušava državu Srbiju, blokira njene evropske integracije, gura je u psihozu beznađa i reprizu po naš narod tragične politike vođene u poslednjoj deceniji prošlog veka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPO: Srbija i Kosovo da budu kao Kina i Tajvan

Izvor: S media, 04.Sep.2011

Predsedništvo SPO smatra da Srbija treba da prihvati nestatusni deo plana Martija Ahtisarija za Kosovo. Ono što je izgubljeno se ne može čuvati, niti se sada može povratiti, poručuje SPO. Dosadašnja politika blokira evropske integracije Srbije. ..Predsedništvo Srpskog pokrerta obnove ocenilo...

Nastavak na S media...

SPO: Srbija i Kosovo da budu kao Kina i Tajvan

Izvor: Politika, 04.Sep.2011

BEOGRAD – Predsedništvo Srpskog pokrerta obnove ocenilo je da interesi Srbije traže drugačiju državnu politiku prema Kosovu, s obzirom da se dosadašnja politika očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nad pokrajinom - kako navode - pokazala kao neuspešna...„Ono što je izgubljeno...

Nastavak na Politika...

SPO za Ahtisarijev plan

Izvor: Danas, 04.Sep.2011

Predsedništvo SPO jednoglasno je zaključilo da je neuspešna dosadašnja politika „očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nad Kosovom“, jer se ono što je izgubljeno ne može čuvati, niti se sada može povratiti ni ratom ni diplomatijom“.

Nastavak na Danas...

SPO: Kosovo nam je najbliži sused

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2011, 01:30

Predsedništvo Srpskog pokreta obnove ocenilo je da je dosadašnja politika "očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nad Kosovom" neuspešna i da interesi Srbije i njenih građana traže drukčiju državnu politiku prema Kosovu i Metohiji...Predsedništvo SPO je, kako se navodi u saopštenju,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.