SPC: Obezbediti opstanak Srba na KiM

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jun.2012, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Obezbediti opstanak Srba na KiM

Eparhija raško-prizrenska upozorila je da će politički pritisci i korišćenje sile neizbežno uticati na nastavak iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije i pozvala sve relevantne institucije da pomognu u pronalaženju rešenja za opstanak srpskog naroda u pokrajini.

"Najnovije akcije KFOR-a na severu Kosova duboko zabrinjavaju, jer pokušajima da se po svaku cenu srpski narod u tom delu Kosova natera da prihvati kosovske registracione tablice, korišćenjem borbenih vozila i blokiranjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << alternativnih puteva koji su glavni kanali za snabdevanje naroda osnovnim namirnicama i lekovima, stvara se ozbiljna humanitarna kriza koja može da ima nesagledive posledice," saopšteno je iz ove eparhije.

Eparhija Raško-prizrenska navodi i da je, zbog oduzimanja srpskih registarskih tablica, ugrožen sistem zdravstvene zaštite, dok troškovi prelaska administrativnih prelaza prevazilaze mesečna primanja većine kosovskih Srba.

"Politički pritisci i korištenje sile protiv srpskog stanovništva neizbežno će uticati na dalji proces iseljavanja koji se, nažalost, nastavlja, dok je proces povratka gotovo potpuno zaustavljen", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

U Eparhiji ističu da Kosovo i Metohija bez Srba neće biti poraz samo za Srbe, već i za međunarodnu zajednicu koja ima moralnu odgovornost za ovaj prostor posle intervencije NATO snaga 1999. godine.

Eparhija je još jednom pozvala kosovske Srbe da "sačuvaju prisebnost i mir, ali i da ne posustaju u odlučnosti da na miran i dostojanstven način zaštite svoja osnovna prava uz čvrstu rešenost da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima, braneći svoja osnovna prava i slobode".

Pripadnici Kfora blokirali su juče sve puteve koji vode ka Ibarskom Kolašinu na severu Kosova i nisu dozvoljavali prolaz vozilima ni iz pravca Zubinog Potoka, ni prema administrativnom prelazu Brnjak.

Srbi su u mestu Rudare, na severu Kosova, kao znak protesta što je Kfor zatvorio alternativne puteve, postavili barikade koje su vojnici Kfora noćas uklonili.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.