SE: Na Kosovu nema vladavine prava

Izvor: Mondo, 22.Jan.2013, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Na Kosovu nema vladavine prava

Na zasedanju Parlametarne skupštine Saveta Evrope usvojena rezolucija o Kosovu, naša delegacija rezervisana, prenosi RTS.

Situacija na Kosovu veoma je loša jer nema vladavine prava, korupcija je rasprostranjena u svim delovima društva, a bezbednost je na niskom nivou, rekao izvestilac Saveta Evrope Bjorn fon Sidov na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu. Usvojena Rezolucija o Kosovu, srpska delegacija rezervisana.

Izvestilac Savet Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Bjorn fon Sidov istakao je da na Kosovu i Metohiji nema vladavine prava, da je korupcija rasprostranjena u svim delovima društva, kao i da je bezbednost na niskom nivou.

Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić izabran je za predsednika Potkomiteta za spoljne poslove Saveta Evrope u Strazburu, saopštio je DSS.

Aligrudić je do sada bio potpredsednik tog Potkomiteta u tri mandata.

Potkomitet je jedino telo Saveta Evrope koje se bavi odnosom tog tela i drugih međunarodnih organizacija, navodi se u saopštenju.

"Glavni izazov je u implementaciji ljudskih prava i vladavini prava, naročito u borbi protiv korupcije", napomenuo je Fon Sidov na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu i dodao da svi stanovnici Kosova treba da imaju ista prava kao i ostali ljudi u Evropi.

"Na Kosovu je prisutan opšti nedostatak vladavine prava, a korupcija postoji na svim nivoima društva, u pravosuđu, politici i drugim oblastima", naveo je Fon Sidov i podsetio da Kosovo ima najmanji bruto društveni proizvod u Evropi i da je 30 odsto stanovništva siromašno.

Savet Evrope usvojio je Rezoluciju o Kosovu na osnovu izveštaja Bjorna fon Sidova u kojoj je ocenjeno da je napredak u poboljšanju vladavine zakona na Kosovu spor, naročito u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

u Rezoluciji se navodi da je Savet evrope naročito zabrinut zbog situacije i bezbednosti srpske zajednice na severu Kosovu gde, kako se ocenjuje, još izbijaju incidenti i tenzije.

"Politički dogovor o upravljanju ovim područjem je preduslov za održivo rešenje i ostvarenje evropskih težnji i Beograda i Prištine," navedeno je u rezoluciji, koja je usvojena sa 115 glasova za i 15 protiv.

Saveta Evrope zatražio je da se uspostavi neposredna saradnja s vlastima u Prištini s ciljem da se pomogne jačanju vladavine zakona i demokratije na Kosovu, ali je srpska delegacija na zasedanju predočila da bi to moglo da ugrozi statusnu neutralnost Kosova i izvrši pritisak na Beograd u dijalogu s Prištinom.

Beograd i Priština se, između ostalog, pozivaju da se angažuju u dijalogu koji se vodi uz posredstvo EU "otvorenog uma" i bez preduslova i intenziviraju napore da se izbegne situacija koja bi dovela do pretvaranja severa Kosova u zamrznuti sukob.

Aleksandra Đurović, koja je član srpske delegacije, pokazala je rezervisanost na poziv za definisanje modaliteta intenziviranja i proširivanje dijaloga sa predstavnicima izabranim u kosovskoj skupštini, dodajući da to može uticati na dijalog Kosova i Srbije.

"Ovaj, na prvi pogled, mali detalj mogao bi da postane uvod u ugrožavanje statusne neutralnosti Saveta Evrope. Štaviše, kako smo započeli pregovore uz posredovanje EU, veoma je važno da se ne staje na put napretku pregovorima stvaranjem pritiska na jednu pregovaračku stanu", rekla je Đurovićeva.

Kako je navela, svaka odluka koja bi makar i nagovestila promenu stava Saveta Evrope prema statusnoj neutralnosti mogla bi da ugrozi u nekoj fazi sam pregovarački proces.

Fon Sidov je u svom izveštaju upozorio i na loše stanje obrazovnog sistema koji je, kako je rekao, važan za proces pomirenja.

Časovi na manjinskim jezicima moraju da budu podržani i poboljšani, naveo je Fon Sidov i dodao da je uznemirijuća činjenica da se deca obrazuju po različitim programima.

Problem trafikinga se, upozorio je izvestilac Saveta Evrope, proširio i na ženski deo kosovskog stanovništva, nije više ograničen samo na strankinje koje prolaze kroz Kosovo, a rasprostranjena je prećutna upotreba nasilja nad ženama.

Fon Sidov smatra da se situacija na nekim poljima poboljšala, navodeći primer Ustavnog suda koji dobro radi, kao i napredak u političkom i izbornom sistemu, ali istovremeno upozorava da se mora više raditi na stvarnoj slobodi medija.

Kako je ocenio Fon Sidov, dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU je na nivou premijera pozitivan razvoj događaja, jer otvara prostor da se, uz tehnička pitanja, rešavaju suštinski politički problemi.

Statusna neutralnost je polazna tačka njegovog izveštaja, dodao je izvestilac Saveta Evrope.

Fon Sidov je rekao da se nada da će Savet Evrope intenzivirati dijalog sa predstavnicima političkih grupa u kosovskoj skupštini, dodajući da treba definisati način saradnje, uz poštovanje statusne neutralnosti,p prenosi RTS.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.