SAUDIJSKI PRINC: Preneću Rijadu da je Srbija protiv Kosova u Unesku

Izvor: Kurir, 05.Nov.2015, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAUDIJSKI PRINC: Preneću Rijadu da je Srbija protiv Kosova u Unesku

Predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud izjavio je danas u Beogradu da će stav Vlade Srbije, koja se protivi članstvu Kosova, na odgovarajući način preneti u Rijad.

"Pitanja u vezi sa Kosovom i Uneskom spadaju u nadležnost drugog ministarstva u Saudijskoj Arabiji i tokom ove posete o tome ne bih govorio. O tome sam danas razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Rasimom Ljajićem i njihov stav u vezi sa pitanjem Kosova u Unesko preneću u Saudijsku Arabiju na odgovarajući način", rekao je Al Saud.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Saudijska Arabija čvrsto opredeljena za očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa svih naroda na svetu i da je ta kraljevina donela zakon koji pokriva upravo tu oblast.

U svojoj politici prema kulturnoj baštini čvrsto stojimo uz Unesko i uskoro će na listu zaštićene kulturne baštine u našoj zemlji biti uneta i ona koja u Saudijskoj Arabiji do sada to nisu bila. Podržavamo politiku očuvanja kulturne baštine bez obzira kojoj naciji i veri pripadaju”, poručio je Al Saud.

Izvršni savet Uneska većinom glasova predložio je na sednici 21. oktobra da Kosovo bude prijemljeno u tu organizaciju, a predlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Španija i Argentina.

Са принцом Султаном бин Салманом бин Абдулазизом о јачању економских односа и улагањима саудијских фирми у Србију. pic.twitter.com/40U33cMkH8

Predlog je, inače, podnela Albanija, a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD. Za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih.

Srbija i Saudijska Arabija potpisale sporazum o saradnji

Srbija i Kraljevina Saudijska Arabija potpisale su danas prvi međudržavni sporazum u svojoj istoriji koji će, kako očekuju njegovi potpisnici, predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, podstaći bolju političku i ekonomsku saradnju dve zemlje.

Ljajić je, posle potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti turizma, istakao da je cilj privlačenje što više turista iz Saudijske Arabije kojima će biti predstavljeni kako turistički potencijali Srbije, tako i mogućnosti za investicije. "Ova poseta će predstavljati temelj budućih političkih i ekonomskih odnosa naše dve zemlje", poručio je Ljajić. Kako je istakao, interes Srbije je da nastavi sa reformama i da u potpunosti završi proces privatizacije, a svuda gde postoji mogućnost, predstavi potencijalnim investitorima priliku za ulaganje u našu zemlju. "Ne bih voleo da bude da je ova poseta isključivo namenjena da prodamo neke banje i hotele. To je jedan mali segment ove posete. Naš cilj je da privučemo saudijske investitore i što više turista", rekao je Ljajić. On je dodao da je između dve zemlje period intezivne saradnje i poručio da očekuje posetu velikog poljoprivrednog holdinga iz Saudijske Arabije. "Potrebno je potpisati Sporazum o ekonomsko-tehničkoj saradnji i Sporazum za podsticaj i zaštitu investicija kako bismo napravili okvir za nastavak saradnje", rekao je Ljajić.

With HRH Prince Sultan bin Salman bin Abdulaziz on economic cooper.&investments of #SaudiArabia companies in #Serbia pic.twitter.com/cLex5k3tUY

Prema njegovim rečima, na tržište Saudijske Arabije Srbija će nastupiti zajedno sa Bosnom i Hercegovinom. "Time pokazujemo želju za punom regionalnom stabilnošću i saradnu sa državama u susedstvu, a time i povećavamo šanse za dolazak više turista i investicija u narednom periodu", rekao je Ljajić. Princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud izjavio je da je delegacija te zemlje u Srbiji dočekala napredak i stabilnost i najavio novu i intezivniju saradnju dve zemlje. "Srbiju vidimo kao važnog i ključnog aktera na Balkanu i u međunarodnoj zajednici. Očekujemo da ostvarimo saradnju u obostranom interesu. S radošću iščekujemo povratnu posetu srpskih poslovnih ljudi i turista", rekao je Al Saud.

On je dodao da ta država na odnose Saudijske Arabije sa Srbijom gleda kao na odnose dve ravnopravne zemlje i naglasio da je i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem danas razgovarao o daljem jačanju političkih i ekonomskih odnosa. Upitan u koje oblasti bi Saudijska Arabija mogla da ulaže u Srbiju al Saud je odgovorio da je Srbija počela da organizuje svoj investicioni portfolio koji će predstaviti inostranim investitorima mogućnosti naše zemlje i dodao da je veoma optimističan na osnovu onoga što je čuo o Srbiji. "Saudijski investitori su spremni da ulažu bilo gde u svetu. Nemamo ograničenja za to i sada je na srpskoj vladi da dođe u Saudijsku Arabiju i predstavi Srbiju kao mesto gde je dobra i stabilna klima za investiranje", zaključio je Al Saud.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Saudijski princ: Preneću da se Srbija protivi članstvu Kosova u Unesku

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2015

Predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije, princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz el Saud rekao je danas da će vlastima svoje zemlje preneti da se Vlada Srbije protivi inicijativi da Kosovo postane članica Uneska...Na pitanje novinara zašto Saudijska Arabija podržava...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.