SAD nisu konsultovane o vojsci Kosova

Izvor: N1 televizija, 13.Sep.2018, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD nisu konsultovane o vojsci Kosova

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini saopštila je danas da nije bila konsultovana povodom odluke Vlade Kosova o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage Kosova (OSK) i najavila da će usvojene zakone analizirati kako bi razumela njihovu svrhu i efekat.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila tri predloga zakona koji se odnose na transformaciju BSK u OSK.

"Sjedinjene Države su oduvek podržavale suvereno pravo Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na vojsku i blisko saradjivale sa Kosovom o tome kako to postići. Savetovali smo na oprezan pristup koji drži Kosovo u dogovoru sa našim NATO saveznicima po ovom važnom pitanju. Nismo bili konsultovani o vremenu ove objave i moraćemo da analiziramo nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat", navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini.

Iz ambasade su naveli da su poslednjih nekoliko sedmica fokusirani na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o "važnom dijalogu sa Srbijom".

"Nastavljamo da verujemo da je normalizacija izmedju Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti", poručili su iz ambasade.

Tači: Pogrešno vreme za takvu odluku

Odmah posle odluke Vlade, oglasio se i predsednik Kosova, Hašim Tači koji se protivi ovakvoj odluci vlade. Kako prenosi Koha Ditore on je ocenio da je odluka došla u pogrešno vreme i da šalje pogrešnu poruku na dan kada Evropski parlament glasa za viznu liberalizaciju za Kosovo.

“Danas je važan istorijski dan, Evropski parlament glasa o viznoj liberalizaciji za Kosovo… Smatram da je danas, iako ispravna procedura, pogrešan dan na ovaj istorijski dan za Kosovo da pošaljemo ovakvu poruku našim medunarodnim prijateljima i partnerima", rekao je Tači.

Imamo li pravo na to (transformaciju BSK), imamo pravo, treba li da to uradimo, treba, treba li da krenemo sa tim, treba, ali u potpunom koordinisaniom procesu sa SAD i NATO, napomenuo je Tači i dodao da svaki drugi potez može da donese konfuziju,izazove nepotrebnu političku zabunu i da ima negativan medunarodne implikacije na budućnost vojske Kosova.

Transformacija BSK u Oružane snage Kosova moguća je samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni takozvana “dupla većina”, odnosno dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica i najmanje dve trećine glasova prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini. Drugim rečima, nije moguće izvršiti izmene ustav bez najmanje četiri glasa poslanika iz srpske zajednice.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasada SAD: Nismo konsultovani o transformaciji BSK

Izvor: B92, 13.Sep.2018

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da nije bila konsultovana povodom odluke Vlade Kosova o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova (OSK). Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila tri predloga zakona koji se odnose na transformaciju BSK u OSK.

Nastavak na B92...

Američka ambasada: SAD nisu konsultovane o izmenama zakona o Kosovskim snagama bezbednosti

Izvor: Blic, 13.Sep.2018

Američka ambasada u Prištini saopštila je danas da SAD nisu konsultovane o vremenu usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u oružane snage, kao i da moraju da analiziraju usvojene nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat, prenosi RTK2.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.