Rusi za balkansku mrežu za borbu protiv droge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2011, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi za balkansku mrežu za borbu protiv droge

BEOGRAD -

Rusija je predložila formiranje mreže od pet zemalja, među kojima bi bila i Srbija, za borbu protiv trgovine drogom na Balkanu, rekao je danas direktor Federalne službe Rusije za kontrolu prometa droge Viktor Ivanov.

Ivanov je na brifingu u ambasadi Rusije u Beogradu, poslednjeg dana posete Srbiji, naveo da bi tu mrežu, o čijem formiranju bi odluka trebalo da bude donesena do kraja godine, činile Srbija, Rusija, Crna Gora, Makedonija i Albanija.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je posebnu zabrinutost izrazio zbog Kosova, "glavne tačke" za distribuciju droge koja dolazi iz Avganistana, a namenjena je zapadnoj Evropi.

Ruski zvaničnik je dodao da skoro 80 odsto droge namenjene zapadnoj Evropi prolazi kroz Balkan, uključujući i Kosovo, gde se droga iz Avganistana prepakuje i transportuje dalje.

"Kilogram heroina na Kosovu košta oko 10.000 evra, dok je njegova cena u zapadnoj Evropi za istu količinu oko 150.000 evra", rekao je Ivanov i dodao da je problem Kosova "stvoren nakon ratnih dejstava na Balkanu".

"Policijske snage Srbije sprečene su da deluju na Kosovu, a određene institucije za nadzor nisu efikasne i zbog toga taj problem i dalje postoji", smatra Ivanov.

On je istakao da je osnovni cilj njegove trodnevne posete Srbiji bio potpisivanje sporazuma o zajedničkoj borbi protiv droge koji je u ponedeljak, 22. avgusta potpisao s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i dodao da je on dobra osnova za operativnu saradnju.

Ivanov je naglasio da je upravo taj sporazum ozbiljan korak ka presecanju balkanskog puta droge iz Avganistana ka Evropi.

Ruski zvaničnik je naveo i da se prethodnih dana sastao sa srpskim ministrima odbrane i spoljnih poslova, kao i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.