Rumunija, nesuglasice oko priznavanja Kosova

Izvor: RTS, 03.Jun.2013, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija, nesuglasice oko priznavanja Kosova

Rumunski premijer Viktor Ponta za brže priznavanje nezavisnosti Kosova, dok je predsednik Trajan Basesku mnogo oprezniji po tom pitanju. Ipak, Ponta naglašava da Rumunija treba da ima usaglašen stav unutar svojih institucija, da se usaglasi sa svojim evropskim i transatlantskim partnerima, ali i da ne ugrozi tradicionalno dobre odnose sa Srbijom.

Rumunski vrh nema jedinstven stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova. Predsednik Rumunije Trajan Basesku se oprezno izjašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po tom pitanju dok se premijer Viktor Ponta otvoreno zalaže za brže priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Svaki put radimo usaglašeno, jer postoje tri institucionalna igrača - predsednik, vlada i parlament i bilo bi idealno za pozicije svih tih institucija da budemo i saglasni, iako sam ja više za brže priznavanje nezavisnosti Kosova, predsednik je mnogo oprezniji od mene a bivši ministri spoljnih poslova imaju svoje mišljenje", rekao je Ponta.

Prema rečima Ponte, bitno je da Rumunija ima usaglašen stav unutar svojih institucija, i da se usaglasi sa svojim evropskim i transatlantskim partnerima, "a sve što mi uradimo ne treba da utiče na tradicionalne, izuzetne odnose sa Srbijom".

Ponta je na sastanku spoljnopolitičkih odbora naveo da lično smatra da Rumunija treba svoj stav prema statusu Kosovu da usaglasi sa evropskim partnerima, s obzirom da su 22 člana Evropske unije već priznala nezavisnost Kosova.

Ponta je rekao da komiteti nisu postavili rok u kojem Rumunija treba da usvoji svoj konačan stav prema Kosovu već da će biti formirana radna grupa sastavljena od predstavnika rumunske diplomatije i poslanika u spoljnopolitičkim odborima parlamenta da bi razmotrila najnovijim dešavanjima koja se tiču statusa Kosova.

Ponta je podsetio da samo pet članica EU nisu priznale nezavisnost Kosova i da je Rumunija među njima.

"Ima mišljenja da nezavisnost Kosova nikada ne treba prihvatiti ni u kakvom kontekstu, kao i ideja kojoj sam sve bliži da Rumunija zauzima stav koji je koordinisan sa njenim evropskim i transatlantskim partnerima a. Za sada, o ovome odluku ne može samostalno da donese niti vlada, niti predsednik niti parlament. O ovom načinu razmišljanja sam već razgovarao s predsednikom", rekao je Ponta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rumunija "usklađuje stav" i priznaje Kosovo?

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jun.2013

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je danas da smatra da Rumunija treba da svoj stav o nezavisnosti Kosova koordinira sa evropskim i evro-atlantskim partnerima. ..Ponta: Uskladiti stav sa evropskim i NATO partnerima..Ponta je to rekao na zasedanju odbora za spoljnu politiku Senata i Predstavničkog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.