Izvor: N1 televizija, 10.Jan.2018, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste pritisak na Prištinu: Sud za OVK mora da opstane

Na Kosovu glavna tema je i dalje specijalni sud za zločine na Kosovu. Iako su zvanične inicijative o ukidanju suda bile neuspešne, u javnosti se raspravlja o tome da li će takva inicijativa ponovo biti pokrenuta u skupštini. Dok se čekaju prve optužnice, raste pritisak međunarodne zajednice na Prištinu - da odustane od rasprave o ukidanju suda.

Izvor: N1

 Nakon inicijative vodećih kosovskih političara da ukinu zakon o specijalnom sudu, u kosovskoj javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vlada neizvesnost da li će se ponovo pokušati sa njenim ozvaničenjem nakon zimskog odmora na kojem nalaze poslanici parlamenta.

U međuvremenu, jedan od čelnika, predsednik Demokratske stranke Kosova i predsednik Skupštine Kadri Veselji je u posebnom autorskom članku rekao da je Specijalni sud štetan za Kosovo, ali da će se on desiti, jer Kosovo nema snage da ga zaustavi.

Zemlje članice Kvinte su u zajedničkom saopštenju za medije stavile do znanja da ukoliko poslanici glasaju za inicijativu ukidanja suda, ona stavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava, rizikuje sve ono što se postiglo i postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa društva.

Oni su istakli da svako ko podržava ovu inicijativu odbacuje partnerstvo Kosova sa njihovim zemljama.

Poznavalac političkih prilika Azem Vlasi ne veruje da će sud moći da bude stavljen van snage, ali ako to bude slučaj on kaže da bi posledice za Kosovo bile velike.

"Posledice bi mogle da budu te da Kosovo dovede sebe u jedan verbalni sukob, pa izolaciju od glavnih zapadnoevropskih zemalja i SAD. Dovelo bi nas u jednu izolaciju, a bez podrške tih zemalja mi smo još u fazi gde ne možemo da stvorimo stabilnu državu", smatra analitičar Azem Vlasi.

U međuvremenu, međunarodni pritisak na Prištinu raste. U posetu Kosovu sutra dolaze diplomate iz Nemačke i Francuske, koje su u svojim ministarstvima zaduženi za region. Cilj posete je, kako je službeno saopšteno, izražavanje zabrinutosti Nemačke i Francuske sa namerom da se stavi van snage specijalni sud.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Priština da odustane od rasprave o ukidanju suda

Izvor: N1 televizija, 10.Jan.2018

Na Kosovu glavna tema je i dalje specijalni sud za zločine na Kosovu. Iako su zvanične inicijative o ukidanju suda bile neuspešne, u javnosti se raspravlja o tome da li će takva inicijativa ponovo biti pokrenuta u skupštini. Dok se čekaju prve optužnice, raste pritisak međunarodne zajednice na...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.