Rama jedini stranac na slavlju u Prištini

Izvor: Mondo, 17.Feb.2019, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama jedini "stranac" na slavlju u Prištini

U okviru programa obeležavanja 11. godišnjice od tzv. Kosovske nezavisnosti u Prištini je održana svečana sednica parlamenta, na kojoj je premijer Albanije Edi Rama jedini strani zvaničnik kao gost, piše prištinski Zeri.

U parlamentu je, međutim, Vilijam Voker, nekada šef Verifikacione komisije OEBS-a na Kosovu koji je "otkrio" masakr u Račku, a sada je aktuelni albanski lobista. Vokerov izveštaj o masakru u selu Račak tokom poslednjih sukoba na Kosovu, koji su navodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << počinili Srbi nad albanskim civilima, polužio je kao nesporan povod za NATO bombardovanje Srbije.

"SRBIJA ZASLUŽILA TAKSU; ALBANCI UVEK DOPRINOSILI MIRU..."

Na svečanoj sednici predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je taksa na robu iz Srbije bila pravična odluka i da neće biti povod za obaranje vlade.

"Srbija je zaslužila taksu. Državno odlučivanje ne treba da bude pojedinačno, to treba da bude institucionalna odluka. Zajedno sa SAD i EU Kosovo je sigurnije. Interesi SAD su i naši interesi. Vlada neće pasti zbog taksi, pašće jedino zarad interesa građana", kazao je Veselji.

Prema njegovim rečima potrebno je mnogo razloga za suspenziju taksi koje su uvedene na robu iz Srbije.

"Kosovo deo Albanije" - politika Tirane i Prištine

"Treba da stavimo na vagu strateške interese naše zemlje u odnosu na Srbiju, imajući u vidu i međunarodne interese koji determinišu, Rusiju sa njenim saveznicima sa jedne strane i SAD i EU na drugoj strani. Sa SAD i EU uz sebe Kosovo je bolje i sigurnije", kazao je Veselji.

Kazao je da se strateški i geopolitički interesi zapada i Amerike u potpunosti saglasni sa interesima Kosova i albanske nacije.

Odgovor na slavlje "nezavisnog Kosova" (FOTO)

"Zato Skupština i Vlada treba da ostanu iza zajedničkih opredeljenja Kosovo – SAD i EU. U suprotnom Kosovo neće pobediti, dok će se Srbija rehabilitovati. Kao lider vladajuće koalicije neću dozvoliti da ni u jednom trenutku naši odnosi sa Srbijom utiču na stabilnost i sudbinu naših institucija, prema tome ni Vlade Kosova", kazao je Veselji.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je takođe na svečanoj sednici Skupštine Kosova danas izjavio da su Albanci uvek doprinosili miru i bezbednosti i da to čine i danas na 11. godišnjicu nezavisnosti Kosova.

Ministar: Dogodine u Prizrenu!

Haradinaj je rekao da su Albanci narod koji je uvek doprinosio procesima na Balkanu.

"Oni su plaćali cenu za sve procese koje je prošlo Kosovo u poslednjim vekovima. I danas oni doprinose miru i stabilnosti", kazao je Haradinaj.

Istakao je da je Kosovo zainteresovano za sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum sa Srbijom u sadašnjim granicama.

Centralna svečanost povodom 11. godišnice nezavisnosti Kosova biće prva parada Bezbednosnih snaga Kosova sa ovlašćenjem oružanih snaga.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.