Rama: Situacija je veoma opasna

Izvor: B92, 05.Okt.2023, 14:53

Rama: Situacija je veoma opasna

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Granadi da je zabrinut zbog situacije na severu tzv. Kosova koja je, kako je ocenio, veoma opasna.

Prema njegovim rečima, trebalo bi preduzeti mere pre nego što bude kasno.

"Svi smo zabrinuti jer je situacija veoma opasna", rekao je Rama novinarima po dolasku na treći samit Evropske političke zajednice.

Na pitanje da li strahuje da bi moglo da dođe do rata, Rama je rekao da je "rat velika reč", ali da treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeti mere pre nego što bude kasno i da je važno da postoji volja da se pojača misija Kfora na severu tzv. Kosova i da se nada da će dijalog biti nastavljen.

Prema njegovoj oceni, samit Evropske političke zajednice je dobro mesto za interakciju, ali nije platforma na kojoj se može očekivati rešavanja konkretnih pitanja i kriza.

Po pitanju proširenja EU, Rama je rekao da postoji "Evropa prvog i drugog reda" i da treba biti realan i ne očekivati da se EU sa 27 članica, koja ima problema sa kompaktnim odlučivanjem i strateškim planiranjem, može uskoro proširiti na 33, ili 35 članica.

Umesto "sve ili ništa" za zemlje koje nisu članice, dodao je, treba naći novi pristup i razmotriti nove alternative.

"Duh Evropske političke zajednice može i treba da se prenese u EU bez nužnog skorog davanja punopravnog članstva, jer se to neće desiti", rekao je albanski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"EU DA PREUZME MERE PROTIV SRBIJE" Rama o severu Kosova, evo šta kaže za Dan žalosti koji je proglasila Srbija

Izvor: Blic, 05.Okt.2023

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas u Granadi, gde se održava samit Evropske političke zajednice, da je veoma zabrinut zbog situacije na severu KiM i ocenio da bi EU trebalo da preduzme mere protiv Srbije zbog događaja u Banjskoj.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.