Radnicima Fabrike vagona dva minimalca, nastavlja se blokada

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnicima Fabrike vagona dva minimalca, nastavlja se blokada

Radnici Fabrike vagona Kraljevo (FVK) nastaviće blokadu pruge Kraljevo-Kosovska Mitrovica i Kraljevo-Požega, nezadovoljni ponudom Ministarstva privrede da im seisplate dve minimalne zarade, izjavio je predsednik štrajkačkog odbora Nenad Terzić. Delegacija nezadovoljnih radnika koji su jutros blokirali prugu kod Starog groblja u Kraljevu, otputovala je pre podne za Beograd na sastanak sa ministar privrede u tehničkoj vladi Igorom Mirovićem.

"Nezadovoljni smo ponuđenim minimalcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nema overe zdravstvenih knjižica i povezivanja radnog staža, do juna meseca nema ništa, i sva priča je otprilike da se čeka dok se formira Vlada (nakon izbora), i to je to", rekao je Terzić agenciji Beta.

On je kazao da će sutra radnici Fabrike vagona najverovatnije blokirati i Ibarsku magistralu.

"Jedan broj štrajkača će noćas ostati na blokadi pruge, a sutra je moguće da postavimo jedan kamion na prugu, a da zatim odemo da blokiramo Ibarsku magistralu, što zavisi od dogovora tokom sutrašnjeg dana", rekao je Terzić.

Štrajkačima je na današnjem sastanku u Beogradu sa vršiocem funkcije ministra privrede Igorom Mirovićem obećana isplata dve minimalne plate u februaru i martu.

Terzić je jutros, pošto su radnici blokirali železničku prugu kod Kraljeva, bio na sastanak u Ministarstvu privrede u Beogradu gde mu je, kako je rekao, rečeno da je FVK potrebna državi.

Po povratku u Kraljevo Terzić je rekao da mu je u Ministarstvu najavljen socijalni program koji će doneti država, što znači da će ko bude želeo, moći da napusti FVK.

Otkazano pet vozova

Železnice Srbije su zbog ove blokade pruge u prethodna tri sata otkazale pet putničkih i teretnih vozova. Pruga je oko sedam sati blokirana na putnom prelazu i u prekidu je železnički saobraćaj na relacijama Kraljevo-Čačak i Kraljevo-Zvečan-Kosovska Mitrovica Sever.

Uz to, rad uprave tog preduzeća preispitaće komisija formirana u Ministarstvu privrede da bi se "ispitao sav prispeli novac u fabriku tokom poslednje tri godine".

Terzić je preneo da je u Ministarsvu privrede rečeno da će se potpisati memorandum o opstanku FVK, i da će predstavnici radnika prisutvovati razgovorima pre potpisivanja.

Ali, "ništa ne može da se obavi dok je Vlada u tehničkom mandatu jer moraju biti doneti zakoni po kojima će se postupati, a ni zdarvstvene knjižice ne mogu biti overene bez donošenja određenih uredbi", rekao je predsednik Štrajkačkog odbora FVK.

Radnici su se jutros okupili ispred kruga fabrike, kako bi dobili dalje instrukcije oko nastavka protesta na ulicama Kraljeva koji traju već nedelju dana, a zatim se uputuli na blokadu pruge, što je novina u njihovim dosadašnjim protestima.

Pre toga delegacija se sastala sa gradonačelnikom Kraljeva Draganom Jovanovićem, koji im je obezbedio vozilo i zakazo sastanak sa ministrom.

Nenad Terzić rekao je ranije danas da će pruga da bude blokirana po ceo dan, ali da ne isključuje mogućnost blokade i drumske raskrsnice u Kraljevu, koja takođe vodi prema Raškoj i Čačku.

- Nakon ostavke kompletnog menadžmenta Fabrike vagona, Štrajkački odbor predložio je da zastupnica kapitala Marija Savković preuzme vođenje fabrike do stabilizacije situacije, a istovremeno ćemo zahtevati da se preispita dosadašnje poslovanje. Ona će danas imati sastanak u Agenciji za privatizaciju, posle ćega ćemo znati na čemu smo - rekao je Terzić.

Kompletan menadžment Fabrike vagona, na čelu sa direktorom Zoranom Bogdanovićem, u subotu je podneo ostavku.

Štrajkači zahtevaju isplatu između 18 i 20 zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za poslednje tri godine. Radnici su u štrajku poslednjih osam meseci, a za to vreme nisu dobili ni dinara. Inače, blokade saobraćajnica u Kraljevu počele su pre nedelju dana.

Kako su predstavnicima srpskih železnica u Kraljevu rekli radnici tih fabrika, oni će na putnom prelazu ostati do daljnjeg.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici Fabrike vagona nastavljaju blokadu

Izvor: Mondo, 10.Feb.2014

Radnici Fabrike vagona Kraljevo (FVK) nastaviće blokadu pruge Kraljevo-Kosovska Mitrovica i Kraljevo-Požega,..

Nastavak na Mondo...

Radnici blokirali železničku prugu

Izvor: Politika, 10.Feb.2014

Onemogućen saobraćaj od Kraljeva prema Čačku i Požegi i od Kraljeva ka jugu Srbije. – Preko Kraljeva ne može saobraćati ni teretni voz iz Kragujevca koji prevozi automobile do barske luke..Kraljevo – Posle šest meseci štrajka, sedmodnevnog protesta ulicama grada, blokade saobraćaja u najprometnijim...

Nastavak na Politika...

Štrajk u Kraljevu se širi, priključili se i radnici "Gibnjare" i "Plastmetala"

Izvor: NaDlanu.com, 11.Feb.2014, 16:47

Radnički protest u Kraljevu je sve masovniji i žešći. Radnicima Fabrike vagona koji od ponedeljka drže u blokadi prugu prema Čačku i Požegi, kao i prugu prema Raški i severnom delu Kosmeta, zbog čega je železnički saobraćaj na tim pravcima potpuno obustavljen, pored vatrostalaca „Magnohroma“...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.