Prvi svedok protiv Mustafe svedoči 4. dan za redom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2021, 13:18

Prvi svedok protiv Mustafe svedoči 4. dan za redom

Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je, 4. dan za redom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu, poznatom i kao Sud za ratne zločine OVK.

Na današnjem suđenju pitanja svedoku W03593, koji je Albanac, postavljaju članovi tročlanog sudskog veća.

Juče su mu pitanja postavljali unakrsno Mustafini advokati, dok je prva dva dana to činilo tužilaštvo.

Ovaj svedok je prisutan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u sudnici, ali njegov lik je zamagljen na snimku koji se emituje preko sajta suda.

Mustafa više ne prisustvuje suđenju iz sudnice, već da ga po odobrenju suda prati putem video linka iz pritvorske jedinice.

Svedok W03593 je Albanac, a tokom svedočenja pričao je kako su ga oteli i mučili pripadnici OVK, pod Mustafinom komandom u selu Zlaš tokom aprila 1999. godine.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta - protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi a je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Posle četiri dana završeno ispitivanje prvog svedoka na suđenju Saljuhu Mustafi u Hagu

Izvor: RTS, 23.Sep.2021

Na suđenju nekadašnjem komandantu tzv. OVK Saljihu Mustafi, nakon četiri dana završeno je ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima u Hagu. . Na današnjem suđenju svedoku W03593, koji je Albanac, pitanja su postavljali članovi tročlanog sudskog veća,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.