Provokacija albanskog premijera u Beogradu

Izvor: RTS, 10.Nov.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provokacija albanskog premijera u Beogradu

Nisam očekivao da će albanski premijer govoriti o Kosovu i neću dozvoliti ovakvu provokaciju, rekao premijer Aleksandar Vučić komentarišući poziv Edija Rame da Srbija prizna "nezavisnost Kosova".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u prisustvu premijera Albanije Edija Rame – da od njega "nije očekivao provokaciju" i da albanski premijer pominje Kosovo u Beogradu i to u kontekstu koji nije bio predviđen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u programu posete.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je istraga o incidentu sa dronom na nedavnoj utakmici Albanija-Srbija pokazala da je taj događaj bio pažljivo isplaniran i nimalo slučajan, i da su učesnici u njemu u Srbiju stigli nekoliko dana ranije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vučić je rekao da nije imao nameru da o tome govori, ali da pošto vidi da to nekoga raduje, želi da kaže da će organizatori i učesnici u tom događaju biti gonjeni za kriminalni akt koji su počinili.

"Žao mi je što je Rama iskoristio ovu priliku da govori o temi o kojoj se nismo dogovorili, ali moja je obaveza da ne dozvolim da Srbiju iko ponižava", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa albanskim premijerom.

Želeo sam, dodao je Vučić, da ne govorimo o prošlosti već da govorimo o budućnosti.

Vučić je rekao i da ne zna kakve veze ima albanski premijer sa Kosovom, dodavši da je Kosmet deo Srbije i da će to ponoviti i u Tirani, ali da neće provocirati domaćine.

"Pre svega, da ponovim, očigledno imamo različite stavove, a sušta je realnost stav Srbije da je KiM deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom", rekao je Vučić.

Imače, albanski premijer pozvao je Srbiju da prizna "nezavisnost Kosova", što je, kako je rekao, "važno za sigurnost ne samo regiona već i cele Evrope i može da utiče na brojne strateške probleme Srba i Albanaca".

"Kosovo je nezavisna država" i da je to realnost koja se ne može menjati, rekao je Rama.

"Očekujemo da Srbija sve preduzme u tom pravcu i to ćemo svakako pozdraviti", poručio je Rama i dodao da je dijalog "između Srbije i Kosova" koristan jer upućuje region na novo doba i to bi, kako kaže, bio evropski uspeh.

Na ponovnu reakciju premijera Srbije da je pominjanje Kosova provokacija koju nije očekivao, Rama je ponovio da je "nezavisno Kosovo realnost koju treba prihvatiti i da je veliki broj zemalja to već učinio". O diplomatskom incidentu pisali su i svetski mediji.

Nimalo laki razgovori u četiri oka

Srpski premijer je na početku konferencije za novinare rekao da razgovori sa albanskim kolegom Edijem Ramom u četiri oka, koji su trajali duže od predviđenog vremena, nisu bili nimalo laki, ali da je uveren da zajednički problemi mogu da budu rešavani.

"Ova poseta obeležava novi početak i zato se nadam da će pragmatičan odnos Srbije i Albanije biti fokusiran na napredak ne samo naših međusobnih političkih i ekonomskih odnosa već za napredak odnosa u celom regionu", rekao je Vučić.

Ocenjujući posetu albanskog premijera, prvu posle 68 godina, kao dobru vest ne samo za Srbiju i Albaniju, premijer je rekao da problemi ne mogu da se rešavaju drugačije sem razgovorima.

Premijer Vučić je rekao da je u Srbiji i Albaniji neuporedivo lakše izazivati šovinističke tenzije jer to donosi političke poene, ali da on nije izabran da donosi popularne i demagoške mere, već da brine o boljem životu građana.

"Pokrenuli smo reforme, ali to bez ozbiljne politike u regionu ne možemo da sprovedemo", naveo je Vučić.

Prelaz samo sa ličnom kartom

Premijeri Srbije i Albanije dogovorili su se da se sačini sporazum koji će građanima dve zemlje omogućiti prelazak granice samo sa ličnom kartom.

Radio-televizija Srbije zbog tehničkih problema, u današnjem direktnom prenosu, nije emitovala prevod izjave premijera Albanije Edija Rame na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

RTS se izvinjava gledaocima zbog toga. Izjava albanskog premijera s prevodom na srpski biće objavljena naknadno.

Želimo, rekao je premijer Vučić, da naše manjine, srpska u Albaniji i albanska u Srbiji, budu most naše saradnje i želimo da zajedno pred Evropsku uniju izađemo sa važnim infrastrukturnim projektima.

Premijer Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbije nakon razgovora sa albanskim kolegom rekao da je u razgovoru bilo reči o saradnji mladih, ali i o ekonomskoj saradnji dve zemlje. U razgovoru je, kako je naveo, posebno apostrofiran projekat pruge Beograd–Tirana, za koju je rekao da ćemo lakše dobiti podršku EU ako zajedno izađemo i insistiramo na tom projektu.

Vlada Srbije i Savet ministara Albanije potpisali su danas i sporazum o uzajamnoj pomoći u sprečavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja. U ime srpske vlade sporazum je potpisao ministar finansija Dušan Vujović, a s albanske strane ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj.

Premijera Albanije je pred Palatom Srbije dočekao predsednik srpske vlade, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Poseta albanskog premijera prvobitno je bila planirana za 22. oktobar, ali je odložena zbog incidenta na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, 15. oktobra u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Provokacija albanskog premijera

Izvor: RTV Pink, 10.Nov.2014

Nisam očekivao da će albanski premijer govoriti o Kosovu i neću dozvoliti ovakvu provokaciju, rekao premijer Aleksandar Vučić komentarišući poziv Edija Rame da Srbija prizna "nezavisnost Kosova".....Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u prisustvu premijera Albanije Edija Rame – da od...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.