Protest u Prištini: Ultimatum od 48 sati za smenu Jablanovića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jan.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Prištini: Ultimatum od 48 sati za smenu Jablanovića

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, povodom protesta je izjavila da su protesti demokratsko pravo građana, ali je oštro osudila vandalizam grupe demonstranata protiv javne i privatne imovine. Ona je od organizatora zatražila da se distancira od onih koji napadaju policiju Kosova i koji nanose štetu institucijama i privatnim biznisima.

Na osnovu poslednjeg izveštaja policije - povređeno je 19 policajaca, četvoro građana, a privedena 22 demonstranata.

Policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Kosova je saopštila da je u subotu na protestu bilo oko 7.000 ljudi, a da je grupa demonstranata različitim predmetima gađala u pravcu zgrade Vlade Kosova. Oštećen je popriličan broj stakala na zgradi Vlade.

Policija je javila da je delovala u skladu sa mandatom, te da je sprečila pokušaje demonstranata da silom uđu i oštete objekat vlade Kosova.

Ranije su službenici policije, takođe, saopštili da - iako je bilo predviđeno da se protesti završe u 16 časova - organizatori protesta nisu zatražili razilaženje, te da je mali broj demonstranata, koji je i dalje bio u blizini zgrade vlade, nastavio da gađa u istom pravcu.

Nakon nasilja, policija je rekla da je bila u obavezi da interveniše, a kako bi udaljila demonstrante koji su počeli da nanose štete i lokalnim ugostiteljskim radnjama u blizini.

U ime demonstranata lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti dao je premijeru Kosova Isi Mustafi ultimatum od 48 sati da smeni ministra za povratak i zajednice, Aleksandra Jablanovića. U suprotnom, protesti protiv Jablanovića nastaviće se i u utorak, 27. januara, kazao je on.

Demonstranti zahtevaju smenu ministra za zajednice i povrataka u Vladi Kosova, Aleksandra Jablanovića, jer je na Badnji dan u Đakovici žene i demonstrane koji su sprečili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima nazvao "divljacima".

Sa protesta se, takođe, traži da se kombinat Trepča proglasi javnim preduzećem. Jablanović je zbog njegove izjave tražio javno izvinjenje.

Organizatori ovog protesta su opozicione partije na Kosovu, nevladine organizacije nestalih lica i društva koja su proizašla iz rata. Demonstranti uzvikuju "Trepča je naša - Javlanoviću, vani!".

Nysrete Kumnova iz organizacije "Pozivi majke" rekla je pred okupljenima da se ovaj protest protivi srbijanskom fašizmu, koji je prouzrokovao na hiljade ubistava, preko 20 hiljada seksualno zlostavljenih žena, a sada vređa majke palih boraca.

Albin Kurti je kazao da bi protest bio još masivniji da policija Kosova nije blokirala autobuse koji su trebali da stignu u Prištinu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Protest u Prištini: Zahtev za smenu Jablanovića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jan.2015

U ime nekoliko hiljada demonstranata koji su se u subotu okupili u centru Prištine, lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti dao je premijeru Kosova Isi Mustafi ultimatum od 48 sati da smeni ministra za povratak i zajednice, Aleksandra Jablanovića. U suprotnom, protesti protiv Jablanovića nastaviće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.