Privrednici: Sutra prodavnice rade, čeka nas dugotrajna borba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici: Sutra prodavnice rade, čeka nas dugotrajna borba

Udruženje privrednika sa severa Kosova i Metohije odlučilo je da će radnje od sutra biti otvorene i apelovalo na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije na severu i reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi, kako ocenjuju, mogao stvari dovesti do tačke bez povratka.

"Svesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahteva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje. Mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Tanjugu predstavnik Udruženja Radoš Petrović posle sastanka održanog u Zvečanu.

Protest upozorenja je, kako dodaje, pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova i Metohije.

"Pošto je ovo protest upozorenja, radnje na severu koje će od sutra raditi, biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom za srpski narod na severu Kosova i Metohije", rekao je on.

Privrednici sa severa poručili su da će svaki dalji pokušaj Prištine naići na još snažniji odgovor.

"Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji snabdevaju ljude osnovnim životnim namirnicama", navodi se u zaključku Udruženja sa večerašnjeg sastanka, nakon što su prodavnice na severu dva dana bile zatvorene u znak protesta zbog dodatnih taksi Prištine na robu iz centralne Srbije.

U severnoj Mitrovici ponovo kamioni sa albanskom robom

Kamioni sa hranom albanskih proizvođača ponovo su se danas, pre oko sat vremena, pojavili u naselju Bošnjačka mahala u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

U Bošnjačkoj mahali, primetna je i policija koja obezbeđuje kamione sa juga Kosova i Metohije.

U kamionima se nalaze ulje, šećer, so, flaširana voda, sredstva za higijenu.

Haradinaj: Pisao Vučiću, nema razloga za krizu, takse ostaju

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj poslao je, kako je rekao, pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga praktično optužuje da je zbog taksi napravio plan veštačkog izazivanja humanitarne krize i destabilizovanja severa Kosova i Metohije.

Haradinaj je na pres konferenciji, na srpskom, jeziku, rekao da je uputio pismo Vučiću, kao i da je o tom planu Beograda informisao zemlje Kvinte.

"Građani severa ne mogu da budu taoci. Oni su taoci ove situacije i nije uredu da se to forsira", kazao je Haradinaj.

O ukidanju taksi nema govora, ali će prištinska vlada, kako je rekao Haradinaj biti tu za građane severa ako im bilo šta treba, uključujući i mobilne prodavnice.

"Nije nam namera da otežavamo život građanima na Severu i ne razumemo plan Srbije da silom uvozi robu na Kosovo. Ne može silom, vreme za silu je prošlo. Ako napravimo dogovor za međusobno priznaje u postojećim granicama onda mogu i ekonomski odnosi i slobodna trgovina", rekao je Haradinaj.

Simić: Ne dozvoliti getoizaciju Srba, povući takse

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da se ne sme dozvoliti getoizacija Srba na severu KiM i poručio da izlaz iz krize leži u odluci Prištine da povuče anticivilizacijske takse, kojima je blokiran normalan život svih građana na KiM, posebno srpskog naroda.

"Situacija u kojoj se nalazimo zahteva jedinstvo, ali i da se pokaže da je jasna odluka svih nas da ovakvo ponašanje i getoizacija srpskog naroda ne sme biti dozvoljena, kako od nas koji ovde živimo, tako i od međunarodne zajednice koja u ovom trenutku ćuti", rekao je Simić za TV Prva.

On je naglasio da je odluka privrednika na severu KiM da zatvore svoje objekte u vidu protesta naišla na podršku građana i političkih predstavnika Srba na KiM.

Simić je dodao da će privrednici na sastanku, koji bi trebalo da počne u 19 časova, doneti odluku o daljim koracima.

"Ono što u ovom trenutku imamo na terenu je da Priština šalje kamione sa malom količinom robe, što stvara sliku getoiziranog srpskog naroda na KiM i da Priština između rešetaka tog getoa baca parčiće, mrvice hleba u nadi da će se Srbi upecati", rekao je Simić.

Međutim, kako je naglasio, Srbi su previše ponosan narod da bi ih kupio kilogram hleba ili litar zejtina.

"S druge strane, njihova priča o borbi protiv kriminaliteta, tu se završava. Na tim kamionima se nalaze nekakvi ljudi koji nemaju nikakav sertifikat za ono što rade, nema fiskalne kase, nema ničega što pokazuje da je to sve regularno, legalno i da je pod sanitarnom kontrolom", naveo je Simić.

On je dodao da nisu samo Srbi bojkotovali tu robu, već i pripadnici drugih zajednica, poput Bošnjaka, Albanaca, Roma...

"Nisu se upecali na nameru Prištine da ih na taj način kupi", naveo je Simić.

On je naglasio i da, dok Priština s jedne strane šalje pomoć u vidu nekoliko litara zejtina i kilograma brašna, s druge strane vrši strašan pritisak na srpske političke predstavnike.

Kao primer, naveo je podizanje optužnice protiv bivšeg ministra u privremenim prištinskim institucijama Ivana Todosijevića i raspisivanje poternice za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

Simić je podsetio da je stav Srpske liste da to predstavlja institucionalno nasilje, "kojem neko s jedne strane pokušava da utera strah u kosti svim slobodnomislećim Srbima, a sa druge strane želi da odstrani one najsnažnije, najjače borce za slobodu srpskog naroda".

"Priština u prethodnim periodu navikla da većinu političkih predstavnika Srba kupi na ovaj ili onaj način. To nije uspelo sa Milanom Radoičićem, štaviše, podrška koju uživa među građanima ovde, čak i kad nije više prisutan, mnogo je veća nego što je bila ranije. To Prištini kvari planove za zauzimanje severa KiM", rekao je Simić.

On je ponovo apelovao na međunarodnu zajednicu da, kako je naveo, dozove pameti usijane glave u Prištini kako situacija ne bi dalje eksalirala.

Simić je naglasio da trenutna situacija ne koristi nikome ko želi normalan i miran život na prostoru KiM.

Rakić: Naći ćemo način da prevaziđemo krizu

Vlasnici radnji u Severnoj Mitrovici već drugi dan ne rade zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, a predsednik Srpske liste Goran Rakić tim povodom je rekao da Priština priča jedno a na terenu čini drugo.

On je za RTS kazao da je Priština pre nekoliko dana poslala inspektore na sever Kosova i da su oni proveravali kase za račune, međutim, nakon toga je poslala kamione s robom na sever KiM, bez ikakvih kasa i bez oznaka o poreklu robe u tim kamionima.

Prema njegovim rečima, Srbi su ponosan narod i nisu kupovali tu robu, ali ni građani drugih nacionalnosti nisu kupovali robu iz tih kamiona.

Rakić je rekao da su se privrednici sa severa okupili u više sredina i da se očekuje njihov odluka o daljim koracima, koja će biti u interesu krajnjih potrošača, a to su građani severa KiM.

On je istakao da Priština već duže pokušava da satanizuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da pošalje poruku podrške nekim opozicionim liderima u Beogradu.

Kako je rekao, siguran je da će srpski narod naći način da prevaziđe humanitarnu krizu.

Govoreći o poternici za Milanom Radojičićem i optužnici protiv Ivana Todosijevića, rekao je da je svuda u svetu pravilo i praksa da Tužilaštvo dokazuje krivicu, a da jedino na KiM Srbi moraju da dokazuju svoju nevinost.

Kaže da vlasti u Prištini jesu imale svoje "privatne" Srbe koji su glasali u interesu Prištine, ali da nisu uspeli da kupe i uplaše Radojičića koji će, dodao je, nastaviti da se bori da Srbi opstanu na tim prostorima.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Katanac na srpskim radnjama, ne rade pumpe, pekare, taksi ne ide: Pogledajte kako izgleda Kosovska Mitrovica (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2019

Sve srpske radnje na severu Kosova su zatvorene.., a tako će ostati do daljeg, potvrdio je predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović...Petrović je rekao da su sve radnje zatvorene - prehrambene prodavnice, butici, ugostiteljski objekti, te da su čak i taksisti obustavili...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.