Pritvor Srbima uhapšenim na severu KiM, protesti u srpskim mestima

Izvor: RTS, 23.Nov.2018, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor Srbima uhapšenim na severu KiM, protesti u srpskim mestima

Specijalne snage kosovske policije na severu Kosovske Mitrovice uhapsile jutros četvoricu Srba. Nakon saslušanja u južnom delu Mitrovice, njima je određen pritvor od 48 sati. Policija objašnjava privođenja istragom o ubistvu Olivera Ivanovića. Rano jutros čuli se pucnji i sirene za opasnost. Situacija u Mitrovici trenutno je mirna, ali napeta. Održani jednočasovni protesti Srba na Kosovu i Metohiji zbog uvođenja taksi na srpsku robu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

19.30 – U Kosovskoj Mitrovici večeras je mirno, javlja reporter RTS-a. 
18.55 – Ambasada SAD u Prištini izražava zabrinutost zbog odluke Prištine da drastično poveća takse za srpske proizvode.
18.20 – Srbi uhapšeni zbog navodne umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića saslušani su pred inspektorima kosovske policije, a sutra će sud odlučivati o njihovom zadržavanju u pritovru.
18.00 – Vanredna sednica kriznog štaba četiri opštine na severu KiM biće održana u 20 časova u Mitrovici. 
17.35 – Policija na Jarinju već satima blokira prolazak autobusa punog ljudi koji su krenuli na slavu u Dečane. Jednoj ženi je pozlilo, saznaje RTS. 

16.45 – Četvorica Srba nalaze se u pritvornom centru u Prištini. Tim advokata posetiće ih u narednih nekoliko sati. 
15.45 – Tužilaštvo će tražiti pritvor do 30 dana za trojicu uhapšenih Srba, kaže kosovski tužilac Šalja Hodža.
15.20 – Hapšenje nema nikakve veze sa etničkom ili verskom pripadnošću, navodi kosovski ministar policije. 
15.05 – Četvorici uhapšenih Srba, od kojih su dvojica pripadnici KPS-a, određen pritvor od 48 sati, objavila je kosovska policija.
14.40 – U akciji zaplenjena četiri "kalašnjikova", ručne granate, dron, narkotici, saopštila kosovska policija.
14.15 – Mađarski pripadnici Kfora stacionirali su se na Dudinom kršu iznad Kosovske Mitrovice, javlja reporter RTS-a. 

13.10 – U više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji održani su jednočasovni mirni protesti protiv "policijskog i političkog terora Prištine".
13.05 – Goran Rakić je potvrdio da su pripadnici ROSU jutros pokušali da uhapse potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, u njegovom stanu u Kosovskoj Mitrovici.
12.05 – Počeli mirni protesti Srba zbog uvođenja taksi na srpsku robu. Građani iz Leposavića i Leška blokirali prilaz ka Jarinju.
11.50 – Specijalni tužilac naložio da se četvorica uhapšenih Srba izvedu pred Osnovni sud u Prištini, naveo je portal Kaliko, javlja Tanjug.
11.45 – Krizni štab četiri opštine na severu Kosova i Metohije održao sastanak i saopštio glavne zaključke. Dogovoreno i da se u podne održe mirni, jednosatni protesti.

11.40 – Predsednik Vučić i premijerka Brnabić zamolili su ambasadora Kine Li Mančanga da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji.
10.35 – Kosovsko tužilaštvo tvrdi da je tokom akcije hapšenja i pretresa na više lokacija pronađeno i oružje.
10.30 – Kosovska policija potvrdila da je potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, peta osoba za kojom se traga.
10.15 – U toku je sastanak kriznog štaba četiri opštine na severu KiM.
10.10 – Kfor je obavešten o hapšenju i prati situaciju, koja je trenutno mirna, izjavio je portparol komandanta Kfora Vičenco Graso.
09.55 – Srbi sa severa najavljuju blokade i u mestu Rudare u opštini Zvečan, kao i na administrativnom prelazu Jarinje, u opštini Leposavić. Odluka se očekuje na sednici kriznog štaba četiri opštine.
09.45Rukovodstvo opštine Zubin Potok odlučilo da, povodom krize, od 12 do 13 časova budu zatvorene sve prodavnice, blokiran prelaz Brnjak, kao i magistralni put u selu Zupče.
09.40 – Predsednik Aleksandar Vučić će se u deset časova sastati sa ambasadorima Kine i Rusije, a sastanku će prisustvovati i premijerka Ana Brnabić.
09.30 – Kosovska policija traga za još jednom osobom u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića.
09.20 – Sednica kriznog štaba četiri opštine na severu KiM najavljena za deset časova u kancelariji predsednika Srpske liste Gorana Rakića.
08.40 – Situacija u Kosovskoj Mitrovici mirna, a građani koji su se okupili na centralnom trgu razišli su se.

08.30 – Uhapšeni Srbi su prebačeni u policijsku stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice.
08.05 – Predsednik Aleksandar Vučić od jutros ima vanredne sastanke sa šefovima Vojske i policije, ali i drugih bezbednosnih službi.
07.30 – Pripadnici ROSU uhapsili četvoricu Srba na severu Kosovske Mitrovice.

07.15 Specijalne jedinice kosovske policije izvršile raciju na četiri lokacije na severu Kosovske Mitrovice.
Nekoliko pucnjeva i sirena čulo se jutros oko četiri sata u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Portparol kosovske policije Daut Hodžaj rekao je za RTS da su po nalogu nadležnog suda jedinice kosovke policije izvršile raciju na četiri lokacije i uhapsile četiri osobe u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.
Nakon saslušanja u južnom delu Kosovske Mitrovice njima je određen pritvor od 48 sati, objavila je kosovska policija.
Tužilaštvo je zatražilo određivanje do 30 dana pritvora za trojicu Srba, koji se sumnjiče da su umešani u ubistvo Ivanovića, osim četvrtog uhapšenog koji se tereti za ometanje policije u obavljanju službene dužnosti.
U Kosovskoj Mitrovici uhapšen je Dragiša Marković, pripadnik KPS-a koji je radio na slučaju ubistva Olivera Ivanovića.
Pripadnici ROSU su Markovića brutalno pretukli pred članovima porodice, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.
Uhapšeni su i Aleksandar Ćurić, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević, takođe pripadnik KPS-a.
Oni se nalaze u pritvornom centru u Prištini, rekao je Simić i naveo da će ih u narednih nekoliko sati posetiti tim advokata.
Simić je rekao da je, prema nezvaničnim informacijama, teške telesne povrede prilikom hapšenja zadobio Aleksandar Ćurić.
"Očekujemo da se što pre obavi lekarski pregled uhapšenih, a advokati će zahtevati da ih poseti tiim sastavljen od srpskih lekara", naveo je Simić.
Uhapšeni su saslušani i pred inspektorima kosovske policije a sutra će se odlučivati o njihovom daljem zadržavanju.
Od četvorice privedenih samo je Marko Rošić na saslušanju imao izabranog branioca, advokata Miloša Delevića, dok su ostalima postavljeni advokati po službenoj dužnosti. 
Krizni štab sastavljen od predstavnika četiri opštine na severu KiM ponovo će zasedati večeras u 20 sati, kako bi analizirali situaciju i preduzeli dalje korake.
Potpredsednik Srbije liste navodi da su pripadnici ROSU imali duge cevi, da su primenili brutalno nasilje i tukli uhapšene rukama, nogama i kundacima pred članovima porodice.
Simić je rekao da nisu uspeli da uspostave kontakt sa uhapšenima.
Apelovao je na uzdržanost i očuvanje mira, ali je napomenuo da Srbi neće odustati od protesta. 
Pokušaj hapšenja potpredsednika Srpske liste
Predsednik Srpske liste Goran Rakić je potvrdio da su pripadnici ROSU jutros pokušali da uhapse potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, u njegovom stanu u Kosovskoj Mitrovici.
Rakić je rekao da su, prema njegovim informacijama, članovi ROSU maltretirali članove Radoičićeve porodice koje su zatekli u stanu.
"To je pokušaj Prištine da isprovocira reakciju Srba, kako bi imali legitimitet da napadnu goloruki srpski narod", rekao je Rakić novinarima nakon sednice kriznog štaba.
Kosovska policija je potvrdila da je Milan Radoičić peta osoba za kojom se traga u okviru akcije nastavka istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, objavila je prištinska Gazeta ekspres.
Direktor istražnog odeljenja Riza Šilova rekao je da je za M. R. (1978) izdata poternica te da će ga kosovska policija uhapsiti.
Zbog osetljivosti podataka iz slučaja i istrage, specijalni tužilac Sila Hodžaj nije želeo da otkrije da li je Milan Radojičić iza inicijala M. R.
I Goran Simić je jutros naveo da je bilo pokušaja da se uhapse visoki funkcioneri i članovi Srpske liste.
Kosovska policija: Hapšenje nema veze sa etničkom pripadnošću
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa ukazuje da hapšenje nema veze sa etničkom ili verskom pripadnošću, već samo sa činjenicama da su uhapšeni izvršili krivična dela.
Specijalni tužilac Sila Hodžaj navodi da je jutrošnja akcija rezultat je iscrpljivanja svih ostalih mera da se dođe do podataka u vezi sa ubistvo Olivera Ivanovića.
Odbacuje tvrdnje da akcija policije ima bilo kakve veze da taksama i dodaje da je pretres kuća osumnjičenih učinjen po nalogu Osnovnog suda od 21. novembra.
Bilo je poteškoća u prikupljanju dokaza u vezi sa slučajem ubistva Ivanovića, ali imali smo veliki broj svedoka, skoro 40 uglavnom iz severnog dela, rekao je Hodžaj.
U međuvremenu je na kosovskim portalima osvanulo saopštenje kosovske policije u kom se navodi da su tokom akcije "pronađeni i oduzeti neki relevantne dokaze u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića".
Zaplenjen je dron, tehnička i tehnološka oprema, četiri "kalašnjikova", oružje, navodi se u saopštenju kosovske policije.
Kfor: Nije bilo nezakonitih operacija, KBS nije na severu
Kosovske bezbednosne snage ili neke druge vojne snage nisu raspoređene na sever Kosova, saopštio je Kfor i naveo da je ono što se dogodilo jutros bila samo policijska operacija.
Nije sprovedena nikakva nezakonita operacija ili vojna akcija, i nije bilo opasnosti po bezbednost i sigurnost građana Kosova, navedeno je u saopštenju Kfora.
"Situacija ostaje stabilna i pod kontrolom, iako je Kfor svestan da su povećane tenzije na političkom nivou, zbog nekih međunarodnih i ekonomskih dešavanja", navodi se u saopštenju.
Dodaje se i da zbog političke osetljivosti trenutka komandant Kfora poziva sve strane da reše spor mirno i odgovorno, bez upotrebe sile ili nasilja.
"Kfor će nastaviti da prati situaciju i održava svoje prisustvo na terenu, uz nadu da neće biti potrebe za intervencijom", zaključuje misija u saopštenju.
Portparol komandanta Kfora Vičenco Graso je prethodno rekao da su obavešteni o hapšenju i da prati situaciju koja je trenutno mirna.
"Kfor ne planira da interveniše, jer je ovo bila policijska operacija i bila je povezana sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića. Znamo šta se dogodilo i pratimo situaciju. Bezbednosna situacija je mirna", rekao je Graso za Tanjug.
U međuvremenu, održan je sastanak kriznog štaba četiri opštine na severu KiM u kancelariji Gorana Rakića.
Prisustvovali su predstavnici opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.
Održani su i jednočasovni protesti Srba u nekoliko srpskih sredina na severu Kosova.
Protesti su prošli mirno, a održani su u Rudaru kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, na prelazu Brnjak, u Zupču u opštini Zubin Potok, Gračanici, Štrpcu.
Inače, kod Prištine se dogodio još jedan incident. Sestri i bratu pištoljem je pretio nepoznati muškarac.
Mirna situacija u Kosovskoj Mitrovici
Situacija je u Kosovskoj Mitrovici mirna, a građani koji su se jutros okupili na Trgu cara Lazara su se razišli.
Goran Rakić je pozvao Kfor da dođe u severni deo Kosovske Mitrovice i da objasni narodu to što su juče rekli da sve drže pod kontrolom i da nema pomeranja snaga pripadnika ROSU.
Veliki broj građana koji se ranije okupio na Trgu cara Lazara, kako je rekao Rakić, uznemireni su zbog jutrošnjih dešavanja. Rakić je pozvao građane na uzdržanost.
"Sramna je medijska kampanja pojedinih medija u Srbiji koji su juče napali predsednika Vučića jer je rekao da se snage ROSU spremaju da upadnu u severni deo Kosovske Mitrovice", istakao je Rakić. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeni Srbi prebačeni u policijsku stanicu u južnoj Mitrovici

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2018

Četvorica Srba uhapšenih jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice prebačena su u policijsku stanicu u južnom delu grada, javio je RTS...Portparol kosovske policije Baki Keljani je za "Zeri" precizirao da su tri osobe uhapšene u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a četvrta jer se opirala policiji...On...

Nastavak na Vesti-online.com...

Srbi na Kosovu protestovali zbog taksi, ali i hapšenja

Izvor: N1 televizija, 23.Nov.2018

U više srpskih sredina na Kosovu održani su jednočasovni protesti zbog povećanja carina za 100 odsto na robu iz centralne Srbije, ali i hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice...Protesti su održani u Rudaru, kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.