Priština zavela embargo na uvoz iz Srbije

Izvor: Politika, 20.Jul.2011, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština zavela embargo na uvoz iz Srbije

Stefanović: Nepromišljen i štetan potez; Bugarin: Odluka protivna sporazumu Cefta

Vlada Kosova odlučila je da zavede embargo na uvoz robe iz Srbije. U jučerašnjem saopštenju su naveli da takvu odluku pravdaju reciprocitetom, odnosno time što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine.

Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda, smatra da je reč o nepromišljenom i veoma štetnom potezu Prištine.

– Time pokazuju da su spremni na ucene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kada znaju da neće dobiti šta hoće. Ovaj potez je inadžijsko nanošenje štete građanima Kosova i Metohije i neće dobiti podršku nikoga u međunarodnoj zajednici. Nanose štetu dijalogu i ne daju priliku da nađemo rešenja. Mi nećemo govoriti jezikom ucena i na ucene ne pristajemo – rekao je Stefanović za „Politiku” i dodao da bi međunarodna zajednica trebalo brzo da reaguje i da obori ovu štetnu odluku Prištine.

– Mi ćemo i pored toga naći rešenja za promet robe i ovo nas neće pokolebati – istakao je Stefanović.

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, procenjuje da je vrednost prometa robe u južnu srpsku pokrajinu na godišnjem nivou veća od 500 miliona evra. Zbog toga je reč o odluci koja može da nanese štetu srpskoj privredi.

– To što je Kosovo uvelo embargo na promet robe iz Srbije je protivno sporazumu Cefta, jer je i Unmik Kosovo potpisnik tog sporazuma i mora da omogući slobodnu trgovinu. Vlada samoproklamovane republike Kosovo takvu odluku pravda time što mi ne priznajemo njihove carinske pečate. Srbija njih i ne može da prizna jer mi ne priznajemo državu Kosovo, već jedino Unmik Kosovo. Osim toga, nije reč ni o kakvom izvozu u drugu državu, već o prometu u našu južnu pokrajinu. Zbog toga je stav Privredne komore Srbije da je reč o nelegalnoj i nelegitimnoj odluci vlade Kosova – kaže Miloš Bugarin.

Vlada Kosova je u jučerašnjem saopštenju navela da je odluku o uvođenju embarga donela kao odgovor na „blokadu izvoza sa Kosova, od strane Srbije”. Odluka o zavođenju embarga je, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Beta, posledica „neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini”.

Do toga je došlo odlaganjem šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije. Mere reciprociteta su stavljene na snagu i prema Bosni i Hercegovini, a carinska taksa za uvoz robe iz te države na Kosovo iznosiće od sada 10 odsto, navodi se u saopštenju.

S. D.

objavljeno: 21.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.