Priština vrši nasilnu asimilaciju Srba

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2012, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Priština vrši nasilnu asimilaciju Srba"

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednici opština na severu Kosova i metohije naveli su danas da neće dopustiti nasilnu asimilaciju Srba i drugih nealbanaca.

Nedeljković i predsednici četiri srpske opštine razgovarali su danas u Mitrovici sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom i rekli mu da će, "ukoliko pripadnici Euleksa i Kfora nastave da vrše pritisak na Srbe i ostale nealbance da moraju da uzmu kosovska dokumenta", to smatrati "pokušajem nasilne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << asimilacije".

"Građani žele da zadrže i sačuvaju svoj identitet i ne žele da budu Kosovari", izjavio je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga posle sastanka održanog na zahtev UNMIK-a.

"Preneli smo šefu UNMIK-a da i mi smatramo da svi treba da imaju slobodu kretanja i tako će biti onog trenutka kada se Euleks i Kfor vrate svom izvornom mandatu", rekao je Nedeljković.

On je naveo da su "predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova i Metohije pružili ruku razumevanja i pomirenja, dali adekvatne predloge da se krene korak po korak u tom pravcu, ali da Euleks to želi da izigra i zloupotrebi".

Nedeljković je ocenio da u mandatu Euleksa nije da deli letke, priprema uspostavljanje carine na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosmeta i realizuje jednostrane odluke Prištine.

"I šef tima Beograda za pregovore sa Prištinom je potvrdio da građani mogu da se kreću sa dokumentima koje izdaje MUP Srbije, da dogovor ne podrazumeva da moraju da vrše preregistraciju svojih vozila i da moraju da imaju kosovska dokumenta", rekao je Nedeljković.

Šef UNMIK-a nije davao izjave posle sastanka, a Nedeljković je novinarima preneo da se i Zarif složio da sve međunarodne misije moraju da imaju potpunu slobodu kretanja da bi obavljale povereni mandat.

Srbi sa severa Kosmeta i Kfor dogovorili su se da do srede Euleks može da se kreće severom pokrajine, ali u koloni sa vozilima Kfora i pod uslovom da ne pomaže uspostavljanju prištinskih institucija na severu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.