Priština više ne priznaje pasoše kosovskih Srba?

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština više ne priznaje pasoše kosovskih Srba?

Autobuskim agencijama koje saobraćaju između Srbije, Kosova i Makedonije rečeno je da Kosovo više ne priznaje srpske pasoše koji se izdaju kosovskim Srbima - one koje izdaje Koordinaciona uprava pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, potvrđeno je u agencijama Radiju Slobodna Evropa.

Iz institucija Kosova još nisu potvrdili da li postoji neka odluka o tome, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije upućuju na Ministarstvo spoljnih poslova, koje se ne oglašava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Ministarka za dijalog Edita Tahiri je tim povodom izjavila da pasoši Koordinacione uprave "nikada nisu bili važeći na Kosovu, jer su bili ilegalni". Prema njenim rečima, Koordinaciona uprava je za Kosovo ilegalna struktura.

- Zemlje koje su nas priznale, nisu priznale te pasoše. Takođe, Evropska komisija je saopštila da kada bude nastupila vizna liberalizacija, ona će važiti samo za nosioce kosovskih pasoša, ali i ne za one koje imaju ove "ilegalne pasoše". Mi smo sada otvorili naše kancelarije Civilnog registra u opštinama na severu kako bi građane snabdeli našim pasošima - kazala je Tahiri.

Prema nezvaničnim informacijama, u poslednjih nekoliko dana stigao je "mali broj" pritužbi sa terena o tome da su putnici sa srpskim dokumentima imali problem na prelazima sa Kosovom.

- U poslednjih nekoliko dana dobili smo informacije da je evidentirano nekoliko slučajeva u pojedinim smenama na prelazima Končulj i Merdare da su policajci sa Kosova vraćali putnike sa srpskim ličnim kartama. Govorim o pet, šest slučajeva i svi su imali problem sa ličnim kartama, a ne sa pasošima. Reč je o ljudima čije je prebivalište navedeno na Kosovu u tim ličnim kartama -  rekao je Radiju Slobodna Evropa izvor iz vlasti u Beogradu.

Ova situacija traje već oko pet dana, a putnici su uglavnom neobavešteni o tome.

Podećamo, kada je Srbiji 2009. ukinut vizni režim, Srbija je tada da usvojila uredbu prema kojoj se licima koja imaju prebivalište na Kosovu putne isprave izdaje Koordinaciona uprave MUP-a Srbije u Beogradu.

To piše i u tim pasošima i za vlasnike tih pasoše nije važila vizna liberalizacija za države EU. Nosioci tih pasoša bi se za vizu obraćali odgovarajućim ambasadama u Prištini ili Beogradu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.