Izvor: B92, 22.Avg.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Priština ulaže novac u priznanja"

Beograd -- To što su nedavno neke afričke zemlje priznale Kosovo "nije ni veliki, ni ozbiljan korak ka nezavisnosti", rekao je šef kancelarije za medije Vlade Srbije.

U prethodnih nedelju dana Kosovo su, između ostalih, priznali Benin, Niger i Gvineja kao i neke karipske države.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović je izjavio da su prištinske privremene vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdvojile veliki novac za obnovu akcije za priznavanje Kosova.

"To su manje zemlje i njihovo priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova je pre svega posledica pritisaka lobija sa zapada, dok je nosilac tih aktivnosti u Prištini Bedžet Pacoli, koji u tu svrhu troši mnogo novca. U suštini, među tim zemljama nema ključnih država koje su važne za odlučivanje u svetskim razmerama", rekao je Mihajlović u intervjuu "Politici".

On je podsetio da su "sve ekonomski i politički jake zemlje saveznici te 'nezavisnosti', priznale Kosovo odmah", ali da to nisu uradile sve druge važne zemlje, u Latinskoj Americi, Rusija, Indija, Kina...

"To su ozbiljne zemlje, sa rastućim ekonomskim i političkim uticajem i njihove vlade znaju da bi priznavanje nezavisnosti Kosova značilo ozbiljno kršenje međunarodnog prava", kazao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, suštinski, o statusu Kosova i Metohije će, ipak, morati da se raspravlja u UN. "Ujedinjene nacije moraju voditi računa o međunarodnom pravu, u protivnom svet bi bio doveden na ivicu haosa, jer bi se u svim delovima sveta otvorilo po nekoliko 'Kosova'".

"Naša kontraakcija traje od dana proglašenja nezavisnosti Kosova i odvija se nesmanjenim tempom. Imamo stalne kontakte sa zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali i sa onima koje su priznale, i lobiramo za to da se problem reši dijalogom, da se o statusu raspravlja u UN, a ne da se tim nekim unilateralnim aktima menja situacija na terenu", kazao je Mihajlović.

U suštini, istakao je on, "to je tihi diplomatski rat za Kosovo i Metohiju" - s jedne strane Priština i jake zapadne zemlje, s druge strane naša diplomatija.

"Za sada pobeđujemo u tom 'ratu'. Naše Ministarstvo spoljnih poslova vodi zaista ozbiljnu akciju i ta akcija je urodila plodom", smatra Mihajlović.

"Ako se sećate, bilo je pretpostavki iz evropskih centara moći i iz SAD da će u prvih mesec dana posle proglašenja nezavisnosti sto zemalja priznati Kosovo i to je bilo na neki način tretirano kao sigurno obećanje, a to se nije desilo. Ipak, najvažnije je da status Kosova i Metohije ne može, niti će ikada moći da se rešava bez Srbije", istakao je Mihajlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.