Priština slavi, Haradinaj: Vodiću vladu

Izvor: Studio B, 29.Nov.2012, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština slavi, Haradinaj: Vodiću vladu

Vođa takozvane OVK i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj poručio je preko svog pravnog tima da će po povratku na Kosovo preuzeti poziciju "političkog lidera zemlje.

Haradinaj je u saopštenju koje potpisuje advokat Ben Emerson iz njegovog pravnog tima poručio i da je došlo vreme za pomirenje.

Saopštenje je novinarima dostavljeno na pres konferenciji Haradinajeve stranke.

"Vratiću se na Kosovo večeras i uz pristanak građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << uskoro ću preuzeti poziciju političkog lidera zemlje koja mi po pravu pripada i vodiću vladu koja predstavlja sve građane Kosova, koji god jezik govore, odakle god da dolaze i bez obzira na njihovu etničku pripadnost", rekao je Haradinaj.

On se zahvalio svima na Kosovu i u široj međunarodnoj zajednici koji su stajali uz njega tokom suđenja za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

U pisanoj poruci se naglašava i da će Haradinaj kao lider Kosova garantovati prava svim manjinama i da će obezbediti punu političku participaciju za Srbe sa Kosova.

"Poštovaću međunarodnu zajednicu i uz pristanak naroda završiću posao koji sam započeo kao premijer 2004. godine", navodi se u poruci Haradinaja i dodao da će pod njegovim vodstvom Kosovo dobiti stolicu u Ujedinjenim Nacijama.

U pismu međutim advokat Emerson navodi i da današnja oslobađajuća presuda Haškog tribunala treba zauvek da ućutka sprske zvaničnike u vrhu Vlade u Beogradu koji su govorili neistine povodom Haradinajeve krivice čak i u danima uoči presude.

Emerson je naveo da iako Haradinaj ne bi želeo da on kao njegov potparol optuži aktuelnu vlast u Beogradu da je namerno lagala o Haradinaju da bi zavarala javnost, ali da kao njegov advokat može da kaže da su srpski funkcioneri protekle nedelje davali netačne izjave.

On je naveo i da optužnica nikada nije trebalo da bude podignuta, jer se "Haradinaj borio za nacionalnu slobodu i nije trebalo da sedi na istim optuženičkim klupama kao koljači iz Beograda", istakavši, da je to ekvivalent stavljanja lidera francuskog otpora pored predstavnika Hitlerovog Trećeg rajha.

Emerson je u pismu zatražio javno izvinjenje i pozivanje na odgovornost bivše haške tužiteljke Karle de Ponte koja je i podigla optužnicu protiv Haradinaja.

 

Slavlje u Prištini

 

Kosovski Albanci dočekali su danas na trgu Majke Tereze u centru Prištine, uz suze i vatromet, oslobađajuću presudu bivšem vođi Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom.

Na centralnom trgu, gde je Haradinajeva partija Alijansa za budućnost Kosova organizovala direktan prenos izricanja presude njemu i još dvojici njegovih sardanika Idrizi Baljaju i Lahi Brahimiju, u trenutku proglašenja odluke prolomili su se uzvici i započeo je vatromet.

Kako javljaju Tanjugovi izvestači, vatromet je trajao duže nego prethodnog dana na proslavi Dana zastave i stote godišnjice države Albanije koja je održana na istom mestu. Tokom slavlja čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja . Građani nose majice sa Haradinajevim likom i natpisima "lider koji drži reč" i "čistog obraza".

Savetnik Haradinaja i član predsedništva Alijanse, Besnik Tahiri rekao je Tanjugu da su prezadovoljni presudom i najavio svečani doček i uključivanje Haradinaja u politički život Kosova na veoma odgovornom nivou.

Haški tribunal oslobodio je danas Haradinaja po svim tačkama optužnice. Sudsko veće je naložilo da Haradinaj bude momentalno pušten na slobodu, kao i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj, koji su takođe proglašeni nevini po svim tačkama optužnice.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.