Priština protiv ideje entiteta za sever Kosova

Izvor: Politika, 19.Dec.2012, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština protiv ideje entiteta za sever Kosova

PRIŠTINA – Reagujući na pisanje beogradskih medija da Srbija u svojoj platformi predlaže neku vrstu entiteta za sever Kosova, portparol predsednice Kosova Atifete Jahjage ocenio je da je „platforma institucija Srbije za rešenje pitanja Kosova nelegalna i nelegitimna” jer se odnosi na „teritoriju nezavisne države”.

Arber Vlahiu je, u izjavi za elektronsko izdanje prištinskog dnevnika Ekspres, ocenio da je to prepreka dijalogu Beograda i Prištine.

Beograd još >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije usvojio državnu platformu za Kosovu i Metohiju, a prema saznanjima „Večernjih novosti” u njenom središtu nalazi se status severa južne pokrajine i ideja da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput Republike Srpske.

„To bi podstaklo iseljavanje Srba prema severu. Ne želimo da uništimo ono što smo do sada stvarali, uključivanje zajednica i srpske u institucije Republike Kosovo”, rekao je portparol kosovske predsednice.

Takva rešenja, prema njemu ometaju normalizaciju odnosa i stvaraju dvostruke standarde za srpsku zajednicu na Kosovu.

„Predlog Srbije nije legalan niti legitiman jer se odnosi na teritoriju druge, nezavisne i suverene države. Ovaj predlog predstavlja prepreku i procesu dijaloga koji se vodi u Briselu uz posredovanje EU i podršku SAD”, kazao je Vlahiu.

On je rekao da se o unutrašnjim problemima Kosova neće raspravljati ni sa kim a posebno ne sa Srbijom.

Vlahiu kaže da se rešenja za opštine na severu Kosova nalaze u ustavu Kosova i u procesu decentralizacije koja je omogućila stvaranje novih opština sa srpskom većinom na teritoriji Republike Kosovo.

Tanjug

objavljeno: 19.12.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Priština protiv entiteta za sever Kosova

Izvor: Kurir, 19.Dec.2012

Platforma institucija Srbije za rešenje pitanja Kosova nelegalna i nelegitimna" jer se odnosi na "teritoriju nezavisne države"..PRIŠTINA - Reagujući na pisanje beogradskih medija da Srbija u svojoj platformi predlaže neku vrstu entiteta za sever Kosova, portparol predsednice Kosova Atifete Jahjage...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.