Priština priprema zakon o Trepči, Srbi protiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2016, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština priprema zakon o Trepči, Srbi protiv

Kosovska vlada danas je formirala komisiju koja će se baviti Nacrtom zakona o Trepči, a tome su se usprotivili predstavnici Srba, koji su istakli da srpska zajednica treba da ima odlučujući glas po pitanju imovine u većinski srpskim sredinama.

Komisija koju je formirala Vlada Kosova na današnjoj sednici broji 16 članova, a njom rukovodi ministar Bljerand Staviljeci.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Marko Đurić izjavio je da je imovinska i politička situacija na KiM takva da je Priština dugo odbijala bilo kakve razgovore o imovini.

"Kada je reč o današnjoj odluci pokrajinske vlade o formiranju komisije za Trepču, podsetio bih da se tu razgovara o nečemu što nema suštinske veze sa imovinom bilo koga osim poverilaca Trepče, što su firme u vlasništvu Republike Srbije i Vlade - odnosno države Srbije koja je većinski vlasnik Trepče", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je Beograd prava adresa za razgovor o Trepči, ističući da je mesto za rešavanje spornih pitanja pregovarački sto, dijalog za koji je Beograd spreman.

"I ne samo to. Mi zahtevamo da se sporna pitanja o imovini reše. Kada bi nama vratili sve ono što nam je oteto od imovine, kada je reč o privrednim subjektima na KiM, naš narod ne bi imao nikakvih finansijskih problema i ne bi imao potrebu za ogromne pare koje cela Srbija svojom solidarnošću doprinosi da bi naš narod ovde opstao", rekao je on.

Mustafa: Trepča neće biti tema dijaloga u Briselu

Kosovski premijer Isa Mustafa tvrdi danas da pitanje Trepče neće biti tema dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Mustafa je izjavio da se o pitanju Trepče neće razgovarati i da će sav posao u vezi sa tim biti obavljen na Kosovu, prenosi Klan Kosova.

Prema njegovim rečima, kosovska vlada je donela odluku o formiranju komisije za pravljenje nacrta zakona o Trepči, koja će odgovarati vladi i koja, kako ocenjuje, predstavlja prvi korak ka nalaženju dugoročnog rešenja.

Đurić je naglasio da "ne tražimo ništa što je tuđe, samo tražimo ono što je naše" i podsetio da je veliki deo ležišta, naročito severenog dela Trepče, ispod teritorije centralne Srbije i da rudna ležišta čak i iz perspektive Prištine ne bi smela da budu dovedena u pitanje.

Spremni smo da razgovaramo o tome kako da se na najbolji način reši pitanje imovine, našu imovinu nećemo dozvoliti bilo kome da dira, rekao je Đurić.

Ministar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je novinarima da je jutros na sednici Vlade Kosova formirana komisija koja će se baviti izradom Nacrta zakona o Trepči i to preglasavanjem.

"Mi smo kao srpski predstavnici od početka imali konstruktivan pristup kada je u pitanju i imovina i kada je u pitanju kombinat Trepča, kao najvažniji subjekat. Međutim, ako od 16 članova komisije samo dva dolaze iz redova srpske zajednice, ako u toj komisiji nema predstavnika rukovodstva Trepče iz Zvečana, sindikata radnika, akademske zajednice, ako se odluke ne donose konsenzusom, ako ta komisija treba da ispuni formu i naše učešće treba da predstavlja samo potrvrđivanje procesa u kojem bi mi bili ikebana, onda to nije ni pošten ni fer odnos", rekao je Marić.

Na taj način mi nismo ni spremni da učestvujemo u nekom procesu i otvoreno ćemo zauzimati stav da je kombinat Trepča najvažnije pitanje, da je to pitanje imovine, dakle mora se utvrditi i ko su vlasnici Trepče, mora se na kraju krajeva po kosovskim zakonima potvrditi ko čini veće poverilaca, rekao je Marić.

On je zaključio da je za Srbe ono što je predloženo na Vladi Kosova potpuno neprihvatljivo.

"I na kraju krajeva, nije ni u skladu sa koalicionim sporazumom koji je predviđao da srpska zajednica ima odlučujući glas za pitanja imovine u većinski srpskim sredinama", zaključio je Marić.

Članovi Odbora za izradu Nacrta zakona o Trepči su: Hajredin Kući, Ljubomir Marić, Ahmet Tmava, Petrit Gaši, Ranko Đokić, Naser Peci, Minir Duši, Šukri Keljmendi, Iljaz Ramajli, Ferat Šalja, Besim Ajvazi, Salbador Elmazi, Dukađin Avdulji i Aljban Čolaku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mustafa bi da pita Brisel čija je srpska "Trepča"

Izvor: RTS, 15.Mar.2016

Kosovska vlada formirala je komisiju za izradu Nacrta zakona o "Trepči". Srpski članovi Vlade, koji su glasali protiv i bili preglasani, nezadovoljni su brojem srpskih članova komisije i načinom na koji će to telo raditi. Iz Beograda poručuju da su poverioci "Trepče" srpska preduzeća i...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.