Priština pokušala šah-mat, ali nije uspela

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jan.2015, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština pokušala šah-mat, ali nije uspela

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da je Vlada Srbije vukla prave poteze da se zaustavi "nasrtaj" na Trepču, te da je Priština pokušala da napravi "šah-mat situaciju", ali da u tome nije uspela.

"Najveći napadi nastupili su od strane pokrajinskog premijera (Ise Mustafe) i (zamenika premijera Hašima) Tačija na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića onog momenta kada su se on i cela vlada usprotivili jednostranom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << otimanju i konfiskaciji Trepče", rekao je Ðurić gostujući na RTS.

Prema njegovim rečima, ti napadi na Vučića i Vladu Srbije najbolje govore o tome da su vučeni pravi potezi da se "nasrtaj" albanske strane zaustavi.

"Oni su pokušali da u dva poteza nama naprave šah mat situaciju - prvo da poseban panel Vrhovnog suda Kosova donese odluku kojom se Trepča šalje u likvidaciju ako se ne izvrše izmene Zakona o javnim preduzećima, a onda da izvrše izmene zakona ali tako da to proglase 100 odsto vlasništvom takozvane države Kosovo. I jedno i drugo je pobijeno", podvukao je Ðurić.

Albanci se, ocenio je Ðurić, plaše razgovora o imovini i zato ih sistematski izbegavaju, dok premijer Vučić i pre njega Ivica Dačić, dve i po godine insistiraju na tome.

"Albanci beže od razgovara o imovini kao đavo od krsta, ali više neće moći. Njihovi moćni saveznici očcigledno podržavaju da se ta tema više ne gura pod tepih pošto vide da suštinske normalizacije ne može biti dok se ne reši pitanje imovine", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

On je istakao da je pokrajinskim rukovodiocima ostala samo "vruća retorika" i da, umesto da se koncentrišu na rešavanje problema ljudi, oni svakoga dana "prvo pokušavaju da naprave neku smicalicu, poput ove sa Trepčom, a onda kada im to ne prođe, pokušavaju da lopticu prebace u naše dvorište".

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić kritikovala je Briselski sporazum, kojim je, kako tvrdi, Srbija de facto priznala nezavisnost Kosova.

Ona je takođe rekla da će u Briselu "biti izdiktirano" šta i kako će se dešavati sa Trepčom.

Ðurić je to negirao, navodeći da Srbija danas ima više uticaja i moći na Kosovu i Metohiji nego kad je vodila politiku potpunog ignorisanja.

Potpresednica DS Nataša Vučković smatra da je nejasno šta će biti na dnevnom redu predstojećih razgovara Beograda i Prištine u Briselu 9. februara, te da se ne zna i da li će u skorom trenutku pitanje imovine doći na agendu dijaloga.

Vučković je, takođe, rekla da se pitanje imovine ne sme svoditi samo na preduzeća, već da treba razgovarati i o stanovima nad kojima Srbi imaju stanarska prava.

Odgovarajući na kritike predstavnica DS i DSS, Ðurić je između ostalog rekao i da su te stranke imale višegodišnju priliku da reše sve probleme Srba na Kosovu i Metohiji, ali da nisu uradile ništa.

"Mi smo seli za sto i smogli hrabrosti da razgovaramo sa onima koje bi najradije videli iza rešetaka", naveo je Ðurić.

Generalni direktor RMHK "Trepča" ad Zvečan Jovan Dimkić rekao je da nastavljaju da rade po svojim biznis planovima i da neće dozvoliti da se uruši sistem Trepče.

Vlada o rešenju Trepče u dijalogu s Prištinom

Đurić je za list "Danas" izjavio je da je Vlada Srbije potpuno posvećena tome da se rešenje za Kombinat Trepča nađe u dijalogu Beograda i Prištine.

"Potpuno smo posvećeni tome da se rešenje nađe u dijalogu Beograda i Prištine, jer je dijalog jedino mesto gde se takva pitanja rešavaju, gde god da se vodi - u Briselu, Beogradu, Prištini. Svojina i pravo vlasništva mora da bude svetinja", kazao je Đurić.

Đurić je istakao važnost da se razgovori o imovini otvore "što je moguće pre", te da treba razgovarati ne samo o položaju Trepče, nego svih privrednih subjekata na Kosovu.

Kako je objasnio, Trepča je vlasništvo firmi iz Srbije, vlasništvo Srbije i građana koji su je gradili.

"Ležišta (rude) se dobrim delom nalaze i na teritoriji centralne Srbije i u poslednjem kvartalu 80 odsto rude koja je izvučena iz Trepče izvučena je ispod tog dela Srbije", kazao je Đurić.

Po njegovim rečima, Vlada Srbije će ostati posvećena tome da sve probleme na Kosovu rešava kroz dijalog.

"Napredak mozemo da postignemo samo ukoliko nađemo rešenja sa Prištinom, tako što ćemo zajednički da se dogovaramo o budućnosti", zaključio je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Priština pokušala da napravi šah-mat, ali nije uspela

Izvor: Press, 23.Jan.2015

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da je Vlada Srbije vukla prave poteze da se zaustavi "narstaj" na Trepču, te da je Priština pokušala da napravi "šah mat situaciju", ali da u tome nije uspela. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.