Priština najavljuje akciju na severu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština najavljuje akciju na severu

PRIŠTINA -

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da kosovska vlada planira akcije na severu Kosova, što je zatražio i opozicioni pokret "Samoopredeljenje".

"Ubrzo, ne mogu da vam kažem datum jer treba da se dogovorimo i da koordiniramo rad. Potreban je plan", rekao je Redžepi za list "Koha ditore" pred sutrašnju vanrednu skupštine Kosova o stanju na severu.

"Posle uklanjanja blokada prioritet će biti sprovođenje reda i zakona. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ljudi koji su počinili kriminalna dela i za koje postoji nalog za hapšenje biće izvedeni pred lice pravde", dodao je on.

Potrebne "plave uniforme" za Srbe

Redžepi je najavio da će okončanje tekuće akcije za uklanjanje barikada na severu naseljenom Srbima pratiti dve nove i precizirao da su za drugu potrebne "plave uniforme", a treća je civilne prirode.

On je takođe rekao da će biti preduzete nove akcije za uspostavljanje vladavine zakona na severu koje će pratiti akciju za deblokadu puteva, naglasivši da se one neće odlagati .

U zgradi opštine Zvečan danas će u 14 časova, kao svake srede u poslednjih mesec dana, biti održan koordinacioni sastanak predsednika četiri opštine na severu Kosova sa predstavnicima međunarodnih misija, a komandant Kfora Erhard Drevs najavio je da mu neće prisustvovati.

Opozicioni pokret "Samoopredeljenje" zatražio je od poslanika kosovske skupštine da obaveže vladu da samoinicijativno krene u akciju uklanjanja barikada na severu Kosova, nezavisno od planova Kfora i Euleksa, kao i da prekine razgovore sa Srbijom.

U deklaraciji objavljenoj uoči sutrašnje sednice parlamenta, poslanički klub pokreta "Samoopredeljenje" u četiri tačke traži da se institucije Kosova same angažuju na uklanjanju barikada na severu, da vlada prekine razgovore sa Srbijom i da proglasi nevažećim i neprimenljivim sve sporazume koji su do sada postignuti.

U zahtevu pokreta ističe se da kosovske institucije treba da se angažuju na presecanju finansijskih izvora lokalnim strukturama Srbije, na hapšenju predsednika opština i da lokalne uprave budu raspuštene.

NATO računa na zimu

Na sutrašnjoj vanrednoj sednici o stanju na severu Kosova poslanike će informisati i kosovski premijer Hašim Tači.

Istovremeno, list "Zeri" prenosi da NATO snage na Kosovu nemaju nameru da insistiraju na uklanjanju barikada sa puteva na severu Kosova, opredeljujući se da nadolazeća zima učini svoje.

"Zima, kada se očekuje i hladno vreme i pad temperature, vidi se kao najbolja opcija kada će Kfor najlakše moći da ukloni barikade i to bez bilo kakvih mogućih žrtava”, navodi list pozivajući se na anonimne međunarodne zvaničnike koji se bave pitanjem bezbednosti na Kosovu.

"Kfor ima snage za uklanjanje barikada ali mu ne pada na pamet da ih uklanja silom jer ima druge planove za koje je uveren da će biti uspešni", rekao je sagovornik lista, ističući da se čeka zamor Srba na barikadama.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.