Pribićević: Dobra odluka Beograda da nastavi dijalog

Izvor: Blic, 01.Dec.2012, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pribićević: Dobra odluka Beograda da nastavi dijalog

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević ocenio je danas da su predstavnici Vlade Srbije porukama da se dijalog sa Prištinom mora nastaviti, uprkos razočaranosti oslobađajućom presudom lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju, pokazali visoku političku zrelost.

Pribićević je u izjavi Tanjugu podsetio da je regionalna saradnja jedno od ključnih pitanja za EU i da je nedavna izjava predsednika Hrvatske Ive Josipovića da "nije bitno šta se misli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji" doživljena kao pravi šok, jer je, kako je istakao, zapravo stav Evrope da je, sa stanovišta regiona, najvažnije šta se u Srbiji misli.

- Naši političari su pokazali mnogo viši nivo razumevanja i svesti, pa i da kažem evropskog ponašanja. Verujem da će se to nastaviti, bez obzira na to ko će pregovarati sa strane Prištine - rekao je Pribićević.

On ne očekuje da će se oslobađanje Haradinaja bitnije odraziti na pregovarački proces sa Beogradom, iako će podići pregovarački kapacitet Prištine, budući da se odgovornost za 90te svodi samo na srpsku stranu.

- Ne vidim zašto bi Priština menjala svog sadašnjeg pregovarača, a ako i budu menjali teško je oteti se utisku da će na to veoma mnogo uticati EU i SAD. Ako žele da pokvare dijalog i da ga učine komplikovanijim, postaviće nekog poput Haradinaja, ali s obzirom da je i u njihovom interesu da se pregovori nastave ne vidim zašto bi gurali tog čoveka - smatra Pribićević.

Kada je reč o mogućnosti da politički dijalog Beograda i Prištine u narednih nekoliko meseci iznedri neke konkretne rezultate, Pribićević se, i pored očigledne želje Beograda da na taj način dobije datum početka pregovora o članstvu u EU, ne usuđuje da daje ikakve prognoze.

Prema njegovom mišljenju, ono što je dogovoreno u vezi sa integrisanim upravljanjem prelazima će se teško menjati, kao što će se teško izdejstvovati i status regiona za sever Kosova.

Umesto toga, realnije je, prema njegovim rečima, da se izdejstvuje nekakva vrsta specijalnog statusa za žitelje područja severno od Ibra, kao što je položaj Nemaca u Belgiji ili Tirolu.

- Naša strana želi da uradi nešto u veoma kratkom roku i ozbiljno se bori za datum početka pregovora koji bi proces pridruženje EU učinio nepovratnim, a imajući u vidu izbore u Nemačkoj sledeće godine. Posle marta, aprila Nemci neće hteti ni da čuju da nekome nešto daju pred svoje izbore, jer ljudi u toj zemlji ne vole u vreme izbora priče o proširenju - konstatovao je Pribićević.

Povezane vesti: Ban: Konstruktivni koraci u dijalogu Beograd-Priština Izvestilac Saveta Evrope za Kosovo u poseti Beogradu Okončan protest "Samoopredeljenja" Hilari Klinton 30. i 31. oktobra u Beogradu U petak sednica Odbora za KiM o toku pregovora sa Prištinom
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.