Izvor: JUGpress.com, 05.Sep.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda u Prištini zbog planiranje terorističkih napada

PRIŠTINA

(RTK)

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim šestoro optuženih za planiranje terorističkih napada na KFOR, srpske pravoslavne crkve, kao i diskoteke na Kosovu. Osuđeni su na 25 godina i devet meseci zatvora.

Osuđujuću presudu protiv optuženih Bujara Behramija (Bujar Behrami), Resima Kastratija (Resim Kastrati), Gremosa Šabanija (Gramos Shabani), Aljberta Ademaja (Albert Ademaj), Leutrima Muslijua (Leutrim Musliu) i Edone Haljiti (Edona Haliti) >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << izreklo je veće sudija sastavljeno od predsednika Mustafe Tahirija (Mustafë Tahiri), Ljutfija Šalje (Lutfi Shala) i Nuše Kakaj Mekaj (Nushe Kukaj Mekaj).

Osuđeni su na ukupno 25 godina i 9 meseci zatvora. Na deset godina je osuđen Bujar Behrami, na četiri godine Resim Kastrati, sedam Gramos Šabani, jednu godinu dobila je Edona Haljiti, 1 godinu i 6 meseci Aljbert Ademaj i 2 godine i 3 meseca Leutrim Musliu.

Sud je kao dodatnu kaznu naredio i konfiskaciju sume u iznosu od 9001 eura i 46 centi od Bujara Behramija, kao i konfiskaciju vatrenog oružja, automatske puške i 40 metaka od Leutrima Muslijua.

Prema navodima u predmetu Specijalnog tužilaštva, Gramos Šabani je bio angažovan u izvođenju terorističkih napada u Belgiji, dok je njegova supruga Edona Haljiti optužena da je umešana u pripreme za terorističke napade na Kosovu, planirajući da izvrši samoubilački bombaški napad na vozilo sa pripadnicima KFOR-a na Kosovu.

Uz dvoje supružnika iz ove grupe, takođe su osuđeni i Bujar Behrami poznat i kao „Ebu Musab El-Albani“, Resim Kastrati – zvani „Pc Habibi“, Albert Ademaj i Leotrim Musliu.

Prema Tužilaštvu, ova grupa od šest osoba planirala je terorističke napade unutar i van Kosova, terorističke napade na diskoteke u Gračanici, napade na pravoslavnu crkvu u Severnoj Mitrovici, napade na vojnike KFOR-a na Kosovu i terorističke napade u Francuskoj i Belgiji.

U optužnici Specijalnog tužilaštva takođe se navodi namera optuženih da formiraju organizaciju koja bi pripremala terorističke i samoubilačke napade na Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Bujar Behrami i Resim Kastrati optuženi su za pripremu terorističkih napada na Kosovu od decembra 2017. do 29. juna 2018. godine.

Bujar Behrami je takođe optužen da je pokušao oformiti grupu pod nazivom „Pomoć Islamskoj državi u Zemlji orlova“, koja bi delovala na Kosovu, Albaniji i Makedoniji i pripremala terorističke napade.

Ciljane su bile diskoteke “Kambodža” i “Insomnija” u Gračanici, kao i pravoslavna crkva u blizini kafića “Moskva” u Severnoj Mitrovici.

U optužnici je pojašnjeno da je zadatak isporuke oružja, eksploziva i pronalaženje osoba za postavljanje prsluka sa eksplozivom bio dodeljen Resimu Kastratiju.

Kastrati je za obezbeđivanje eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja dobio oko 9.000 evra putem “Money Gram” i “Western Union”-a, navodi se u optužnici.

Još dva optužena, Aljbert Ademaj i Leotrim Musljiu, optuženi su da su znali i bili obavešteni da su optuženi Bujar Behrami i Resim Kastrati pripremali terorističke napade na Kosovu, te da su bili u stalnom kontaktu sa njima i nisu prijavili svoje kriminalne delatnosti.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.