Prese o dijalogu Beograda i Prištine:Pobedio pragmatizam

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prese" o dijalogu Beograda i Prištine:Pobedio pragmatizam

Dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine predstavlja pobedu pragmatizma i nikako ne znači priznanje nezavisnosti Kosova, ocenio je bečki dnevnik "Prese".

Prvi dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine više od tri godine od po Beograd tako bolnog otcepljenja Kosova pokazuje da je pobedio pragmatizam, ocenjuje bečki dnevnik "Prese".

List dodaje da je "potpuna glupost" tvrdnja da je to prvi korak ka priznanju nezavisnosti Kosova od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Beograda.

- Nacionalistički nastrojen bivši srpski premijer Vojislav Koštunica nije mogao ni da sanja da će jednom biti istog mišljenja kao i kosovska vlast. Oboje sada interpretiraju postignuti prvi dogovor o praktičnim pitanjima kao prvi korak ka priznanju nezavisnosti Kosova od strane Beograda. To je naravno potpuna glupost, podvlači dnevnik.

Tahiri:Srbija na putu priznanja Kosova

Stefanović: Srbija nije priznala Kosovo

Napreduju pregovori oko Kosova

- Isto kao što bi bilo glupost i nerazumno od strane EU da od Srbije zatraži priznanje Kosova kao uslov za dalje približavanje Uniji. Preko tri godine od, po Beograd, bolnog otcepljenja Kosova pobedio je pragmatizam. To je i iz ugla Evrope važna vest, iz ugla u kojem je često ismevana EU uspela nešto da izdejstvuje, konstatuje Prese.

Na pritisak EU Priština i Beograd ipak su ponovo pronašli nit za pregovore i prve dogovore, naglašava dnevnik, dodajući da je okončano bilateralno "ledeno doba".

"Prese" ističe da je Brisel pre svega Beogradu jasno stavio do znanja da formalno priznanje Kosova nije preduslov za dobijanje statusa kandidata, ali da bez odustajanja od potpunog odbijanja i bez iskazane želje za dobre odnose u regionu ne može računati sa skorijim početkom pregovora o pristupanju.

Na drugoj strani, dodaje list, Priština je bila pod pritiskom da prikaže dobru volju zbog željenog ukidanja viznog režima.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.