Premijer predlagao razgraničenje sa Kosovom

Izvor: Mondo, 25.Feb.2013, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer predlagao razgraničenje sa Kosovom

Premijer Srbije negirao je večeras da je u Briselu bilo reči o stolici u UN za Kosovo i dodao da je on odavno predlagao razgraničenje između Kosova i Srbije. Sa Mišom Bananom pričao samo o privatnim stvarima. Ne trebaju nam izbori.

Premijer Srbije Ivica Dačić je, gostujući na B92, naglasio da je želeo da razgovori u Briselu imaju i statusni karakter, ali da o tome više nije htela Ketrin Ešton da priča, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nego Hašim Tači.

On je, takođe, negirao da je bilo reči o stolici u UN za Kosovo i dodao da je on odavno predlagao razgraničenje između Kosova i Srbije ali da nije dobio podršku za to.

Na pitanje ko je bio protiv tog rešenja, Dačić je rekao da mu se učinilo da je više protiv takvog rešenja bila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton nego premijer Kosova Hašim Tači.


Dačić je dodao da nije mogao da nameće svoje mišljenje, ali da smatra da bi tako bilo jednostavnije i da bi se brže rešili problemi.

On je negirao da Srbija želi da u razgovorima sa Prištinom obezbedi formiranje zajednice srpskih opština u okviru nezavisnog Kosova.

Kako je rekao, samo je postignuta saglasnost da se radi na prevazilaženju paralelizma institucija, ali da se ne zadire u status Kosova.

Dačić je rekao da on želi da se reši problem Kosova ali ne tako što će Kosovo biti predato, već da se reši u dogledno vreme jer je s protokom vremena Srbija svakim danom udaljenija od pozitivnog rešenja.

Premijer je izjavio da je sa Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, vodio isključivo privatne razgovore i negirao da je pomogao narko bosu Darku Šariću da izbegne hapšenje.

On je rekao da nikada nije video ni čuo Šarića već da je taj klan upravo procesuiran u vreme kada je on bio ministar, i odbacio kao glupost tvrdnju da je bilo ko iz njegovog kabineta mogao da ga obavesti da na vreme pobegne iz zemlje.

Dačić je rekao da istrage vodi policija, a ne njegov kabinet i da se "svakome može desiti da poznaje nekoga za koga se posle ispostavi da se bavi nekim delatnostima".

Premijer je rekao da je njegov problem to što je "izuzetno otvoren čovek i previše dobroćudan za ministra policije", kao i da mora da postane zatvoreniji.

Govoreći o aferi Šarić, Dačić je rekao da se radi o klasičnom podmetanju, jer ne postoji nikakvo krivično delo, već isključivo pokušaj političke kompromitacije.

"Ne poznajem Šarića. Ali nisam mu valjda ja, kao opozicija, pomogao da se obogati, da kupuje preduzeća i švercuje drogu. Netačno je da sam mu pomogao da pobegne. Ja bih ga uhapsio jer je u moje vreme uhapšeno više od 10.000 ljudi. Radulović nije ni spomenuo Šarića, a tada on i nije bio na listi (osumnjičenih). Jesam li ja Šerlok Holms pa da se bavim tim pitanjima", rekao je Dačić.

On je negirao da se oseća kao srpski Sanader, bivši premijer Hrvatske uhapšen zbog malverzacija, i rekao da on ne poseduje bogatstvo, da ništa nije stekao na nelegalan način i da je spreman da se "izmeri" sa svim političarima na sceni Srbije po pitanju imovine.

"Da sam ja nešto kriv da li bi se bavio ovim čime se bavim ili bi se negde sakrio i trošio pare. Zar neko misli da sam ja bio saradnik Šarićevog klana za jedan Blekberi telefon?", upitao je premijer.

Dačić je rekao da mu je čudno što se njegov sastanak sa Radulovićem pominje posle pet godina i ocenio da je to i bio cilj pokretača te afere - da se sruši Vlada Srbije kroz optužbe za povezanost sa kriminalom, jer nikakve zamerke na politiku nisu mogli da iznesu.

Dačić je izjavio i da nema razloga za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora i da, uprkos predviđanjima opozicije, ne misli ni da će ih biti.

On je istakao da sadašnja Vlada nije načinila nijednu ključnu političku grešku koja bi mogla biti povod za prevremene izbore, a da, nasuprot tome, mora da ostvaruje niz ciljeva koji su neostvarljivi u predizbornoj atmosferi.

"Mi imamo redovne aktivnosti koje su teško spojive sa vanrednim izborima. Da li će biti izbora ili ne, to je drugo pitanje. Samo mislim da je, u vreme kada imao toliko iskušenja i napada, politički nekredibilno i da je narušavanje autoriteta vlade ako se govori o izborima", objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, koalicini partneri su složni u oceni da Vlada Srbije treba da nastavi da radi u sadašnjem sastavu.

Kako je istakao, ako se dijalog sa Prištinom o severu Kosova završi na način povoljan po Srbiju, onda je moguće postaviti hipotetičko pitanje da li će biti izbora.

"Ako bude potrebno, biće izbora, ali mislim da to neće biti potrebno", rekao je Dačić.

Kada je reč o mogućnosti promene vlasti u Beogradu, posebno povodom kritika koje mu upućuje lider DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Dačić je istakao da promeni vlasti mora da prethodi dogovor sa strankama koje bi činile tu vlast, ali do sada nije bilo takvih inicijativa.

"Ja razumem da DS ima opozicioni stav, ali nisam razumeo navode usmerene ka kritici SPS, na osnovu koje on ima vlast u Beogradu. Smatram da je to politički nekorektno", zaključio je Dačić.

Premijer je dodao da će njegov savetnik Ivica Tončev snositi posledice ukoliko se dokaže da je do svoje fakultetske diplome došao na problematičan način i da će se isto desiti sa bilo kojim saradnikom koji bude sporan na bilo koji način.

Premijer je odgovarao i na pitanja o aflatoksinu u mleku i pozvao funkcionere da prestanu sa uznemiravanjem javnosti.

(agencije/MONDO/Foto: Beta,arhiva)
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nije bilo reči o stolici Kosova u UN"

Izvor: Akter, 25.Feb.2013

U dijalogu Beograda i Prištine nije potezano pitanje stolice Kosova u UN, jer se razgovori u Briselu ne bave statusnim pitanjima, izjavio je premijer Ivica Dačić

Nastavak na Akter...

Premijer predlagao razgraničenje sa Kosovom

Izvor: OkRadio.rs, 26.Feb.2013, 10:20

Premijer Srbije negirao je večeras da je u Briselu bilo reči o stolici u UN za Kosovo i dodao da je on odavno predlagao razgraničenje između Kosova i Srbije. Sa Mišom Bananom pričao samo o privatnim stvarima. Ne trebaju nam izbori. Premijer Srbije Ivica Dačić je, gostujući na B92, naglasio...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.