Prekinuta sednica Skupštine Kosova

Izvor: Blic, 17.Sep.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta sednica Skupštine Kosova

Prva sednica jesenjeg zasedanja Skupštine Kosova prekinuta je danas nakon je premijer Kosova Isa Mustafa zatražio odlaganje njegovog izlaganja o postignutim sporazumima u Briselu za 22. septembar. Razlog za takav zahtev je to što su pojedini ministri njegove vlade, koji su bili direktno uključeni u dijalog, sprečeni da prisustvuju današnjoj sednici.

"Cenim da je u korist Skupštine i građane Kosova da sednici prisustvuju i članovi vladinog kabineta koji su bili deo dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za specifična pitanja ovih sporazuma, kako bi izveštaj bio kompletan", kazao je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri.

Premijer Mustafa je ranije tražio od predsedništva skupštine da na prvoj sednici jesenjeg zasedanja Skupštine informiše Skupštinu o sporazumima koji su postignuti 25. avgusta.

Odlaganju te tačke dnevnog reda se usprotivila opozicija, predvođena pokretom Samoopredeljenje.

Šef parlamentarne grupe tog pokreta Gljauk Konjufca podsetio je kako je sam premijer tražio da informiše Skupštinu, a sada sam traži odlaganje i najavio da opozicija neće dozvoliti "degradaciju Skupštine".

"Isa Mustafa sumnja u to da li je on premijer ili ne. Sam je Mustafa tražio debatu, a sada se krije iza Hašima Tačija, koji se nalazi u Londonu. Logično, zamenik premijera ne bi mogao bez premijera, a ne obrnuto. Ovo je skandalozno. Znamo da je Isa Mustafa u Prištini, na 100 metra od nas, i nama je on potreban za sporazum o Zajednici jer ga je on potpisao. Ako je odlučio da se šali sa Skupštinom i sa poslanicima, mi smo tu da sprečimo degradaciju Skupštine Kosova", kazao je Konjufca.

Kada je zamenik predsedavajućeg Skupštine Sabri Hamiti stavio na glasanje predlog o izmeni dnevnog reda, opozicija je krenula prema govornici i uspela da spreči glasanje. Usledila je desetominutna pauza, ali po povrtaku Hamitija njegovu stolicu zauzela je druga zamenica predsedavajućeg Aida Derguti iz pokreta Samoopredeljenje.

Tada je Hamiti, stojeći, prekinuo sednicu i kazao da će o nastavku odlučiti predsedništvo u ponedeljak.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prekinuta sednica Skupštine Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2015

Prva sednica jesenjeg zasedanja Skupštine Kosova prekinuta je danas nakon što je premijer Kosova Isa Mustafa zatražio odlaganje njegovog izlaganja o postignutim sporazumima u Briselu za 22. septembar. Razlog za takav zahtev je to što su pojedini ministri njegove vlade, koji su bili direktno uključeni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.