Pravično rešenje za Kosovo

Izvor: RTS, 13.Apr.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravično rešenje za Kosovo

Patrijarh Irinej nada se da će se za problem na Kosovu i Metohiji pronaći pravično i pravedno rešenje, kako za srpski narod tako i za narod koji tamo nastavlja da živi. Oni koji kroje sudbinu sveta, a time i sudbinu našeg naroda, shvatiće šta znači Kosovo i Metohija sa svojim svetinjama, kaže srpski patrijarh.

Manastiri Pećka patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica stavljeni su na spisak najvažnijih svetih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesta na Mediteranu uz Jerusalim, Svetu Goru, Meku i Vatikan. To je veliko ohrabrenje za bolju zaštitu spomenika svetske baštine na Kosovu i Metohiji, rekao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u intervjuu za RTS.

"Njihova zaštita na ovaj način na koji je nagovešten za nas je veliko ohrabrenje i nada, ali istovremeno i nada da će oni koji kroje sudbinu sveta, a time i sudbinu našeg naroda, shvatiti šta znači Kosovo i Metohija sa njegovim svetinjama, sa njegovom kulturom i istorijom za srpski narod", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej rekao je i da se nada da će prilikom traženja rešenja problema koji postoji na Kosovu i Metohiji, biti pronađeno jedno pravično i pravedno rešenje kako za srpski narod tako i za narod koji sada tamo nastavlja da živi.

"To su zaista velike svetinje, samim tim što su ubrojane i izjednačene sa najvećim svetinjama sveta. Dokaz je i količina njihovog značaja ne samo za nas, nego i za svetsku baštinu i za svetsku kulturu", naglasio je patrijarh Irinej.

Naredne godine u rodnom gradu cara Konstantina, današnjem Nišu, biće obeleženo 17 vekova od donošenja najvažnijeg dokumenta hrišćanske civilizacije - Milanskog edikta.

"To je jedan, možemo da kažemo, prvi krupan istorijski događaj, koji će sabrati predstavnike svih crkava u gradu Nišu, velika obaveza, ali i velika čast. To će biti značajno, posebno za sam grad Niš, da se, pre svega, čuje njegovo ime u svetu, a onda i da se obnovi značaj, taj istorijski značaj grada Niša u kome je rođen car Konstantin", rekao je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej.

Prema njegovim rečima, to je prvi put da se jedna takva proslava i takav jubilej sa takvim predstavnicima crkava proslavlja u gradu Nišu.

Intervju sa patrijarhom Irinejom možete pogledati na Uskrs u 18.30 na Drugom programu RTS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.