Povlači se zakon o vojsci Kosova

Izvor: Mondo, 05.Apr.2017, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povlači se zakon o vojsci Kosova

Zakona o Bezbednosnim snagama Kosova koji je predložio predsednik samoroglašene države Kosovo Hašim Tači, biće povučen iz procedure dok se ne iskoriste sve mogućnosti da se BSK ustavnim amandmanima transformišu u Oružane snage Kosova.

Foto: youtube/printscreen

Kako je rečeno, s tim se složio i Tači, čime se izašlo u susret zahtevima SAD i NATO-a da se izmenama i dopunama >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ustava izvrši transformacija BSK u OSK.

Kosovski predsednik je juče na tribini nevladine organizacije "Fol" rekao da SAD i druge zemlje, kao i predstavnici NATO-a ne dovode u pitanje potrebu stvaranja oružanih snaga Kosova, već insistiraju da se to uradi putem ustavnih promena i kroz sveobuhvatan postupak u kojem će učestvovati sve nacionalne zajednice.

"I mi želimo da i Srbi budu deo tog procesa i da ga podrže", rekao je Tači.

Tači: Pravim vojsku Kosova, briga me za NATO i SAD

Stoltenberg Vučiću: NATO protiv vojske Kosova

On je kazao i da su posle povratka predstavnika Srpske liste u kosovske institucije, međunarodni partneri obećali Prištini da će se angažovati kako bi obezbedili podršku Srba za formiranje vojske Kosova.

Prema kosovskim predsedniku, ali i predstavnicima drugih institucija Kosova, kosovski Srbi će biti uključeni u razgovore o ustavnim promenama i o osnivanju OSK.

Međutim, zamenik premijera Kosova iz Srpske liste Branimir Stojanović je za prištinske medije rekao da transformacija Bezbednosnih snaga u Oružane snage, nije za Srpsku listu tema za razgovor i da će svaki pokušaj da se o tome razgovara biti gubljenje vremena.

Tači je dodao da ako ti napori ne uspeju, onda ostaje da se promene u misiji BSK izvrše putem zakona koji je on predložio.

Agencija Beta iz dobro obaveštenih izvora saznaje da institucije Kosova imaju saglasnost međunarodnih faktora da ukoliko se ne obezbedi podrška Srpske liste onda transformacija može da se ostvari izmenama i dopunama Zakona o BSK.

Tači daje ostavku - ako ne bude "vojske Kosova"
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Hašim Tači

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.