Poslanici Srpske liste posetili opštinu Peć

Izvor: RTS, 25.Mar.2016, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici Srpske liste posetili opštinu Peć

Poslanici Srpske liste, koji participiraju u Skupštini Kosova, posetili su opštinu Peć u okviru najavljenih poseta opštinama na Kosovu i Metohiji u kojima žive Srbi, a koji se suočavaju sa mnogim problemima.
Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je novinarima, nakon sastanka sa gradonačelnikom opštine Peć Gazmendom Muhadžerijem, da se Srbi ovde suočavaju sa mnogim problemima, pre svega opstankom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatim bezbednosnim izazovima, te da su razgovarali o tome kako te izazove prevazići.
“Što se tiče bezbednosti, gradonačelnik je u stalnom kontaktu sa komandirom stanice i predočio nam je celokupnu situaciju što se tiče bezbednosti. Mislim da policija radi svoj posao, pokušava da rasvetli mnoge incidente koji su se dešavali ovde", naveo je Simić.
Razgovarali smo, kazao je, i o ekonomskom razvoju pre svega Goraždevca pošto tu živi najveći broj Srba u opštini Peć i u narednom periodu siguran sam da će opština uraditi sve kako bi pospešila i dala neki vid stimulacije našim mladima kako bi mogli ovde da žive”.
Ocenio je da je današnji sastanak jasna poruka da postoji dobar vid komunikacije i da u narednom periodu očekuje česte sastanke u cilju pomoći srpskoj zajednici koja živi u opštini Peć.
Gradonačelnik opštine Peć Gazmend Muhadžeri izrazio je nadu da se neće ponavljati incidenti poput jučerašnjeg, kada je kamenovan autobus sa Srbima u mestu Padalište u opšštini Istok.
“Nadam se da će i ovaj incident da se rasvetli i osoba koja je to uradila biti izvedena pred lice pravde. Nadam se da se ovi nemili događaji više neće dešavati. Ima puno Srba koji žive u gradu, koje srećem svakog dana i sa kojima sarađujem uglavnom vezano za njihove životne interese”, rekao je Muhadžeri.
Prema njegovim rečima, zahtevi Srba za povratak podnose se uglavnom individualno.
On veruje da postoje bezbednosni uslovi za trajni opstanak Srba u opštini Peć
“Verujem da ima bezbednosnih uslova za trajni opstanak, pogotovo što opština Peć planira da razvije turizam a neki od meštana koji su živeli ovde imaju kuće u dobrim delovima grada i selima koje bi mogle da se koriste za razvoj turizma” - rekao je Muhadžeri.
Gradonačelnik Peći je najavio investicije kako sa lokalnog tako i centralnog nivoa ali i stranih donatora, i u tom pravcu precizirao da će u Goraždevcu biti postavljene sigurnosne kamere, u selima Brestovik i Siga radiće se kanalizacija i biće asfaltiran put, u selu Ljevoša je put asfaltiran i urađena je kompletna ulična rasveta, u Belom Polju se radi novi vodovod i verovatno će se raditi ulična rasveta.
Predstavnici Srpske liste su se nakon posete Peći u Goraždevcu susreli sa predsednikom Privremenog organa opštine Peć Milošem Dimitrijevićem i članovima opštinskog veća.
Miloš Dimitrijević, koji je i odbornik opštine Peć, rekao je novinarima da su sa poslanicima Srpske liste razgovarali o daljoj perspektivi , budućnosti i tome šta bi najviše trebalo uraditi na novim prostorima.
Prema njegovim rečima, problemi sa kojima se Srbi u ovom kraju suočavaju su bezbednost, zapošljavanje i realizacija projekata.
Očekujemo mnogo od Srpske liste da nam pomogne i da vršimo pritisak na gradonačelnika i institucije da bi svim Srbima bilo bolje.
Za Goraždevac je prioritet izgradnja brane na reci Bistrici, danas smo razgovarali i o tome i interes je da se ta brana napravi da bi ljudi mogli da žive od poljoprivrede, s obzirom da je metohijska zemlja plodna, vode ima dosta ali je pao nivo Bistrice koja je mnogo bitna za ovaj kraj pa je potrebno izgraditi branu kako bismo mogli da se bavimo poljoprivrednom proizvodnjom”, rekao je Dimitrijević.
Prema njegovim rečima, pre 1999.godine u samom gradu Peć živelo je 18 hiljada Srba a u celoj opštini oko 38 hiljada.
U svim selima u opštini Peć sada živi oko 1.380 Srba, u pet sela, gradu Peći, Pećkoj patrijaršiji i Goraždevcu gde živi oko 900 ljudi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.