Poslanici Samoopredeljenja osuđeni na uslovne kazne

Izvor: N1 televizija, 03.Jan.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici Samoopredeljenja osuđeni na uslovne kazne

Četvoro poslanika Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju, Donika Kadaj Bujupi i Faton Topali, proglašeni su krivim za bacanje suzavca u Skupštini Kosova, kako bi sprečili ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i Sporazum o zajednici srpskih opština. Osuđeni su na uslovne kazne zatvora, javlja portal KoSSev.

Izricanju presude nisu prisustvovali osuđeni poslanici, a rok za žalbu na presudu je 15 dana od dana izricanja.

Aljbin Kurti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << osuđen je na godinu i tri meseca zatvora zbog bacanja suzavca i šest meseci zbog ometanja lica u vršenju službene dužnosti, odnosno na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i šest meseci.

Aljbuljena Hadžiju je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i tri meseca, Donika Kadaj Bujupi na godinu i šest meseci, a Faton Topali na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i dva meseca - za bacanje suzavca i ometanje, navode mediji u Prištini, a prenosi KoSSev.

Kazne neće biti sprovedene, ukoliko poslanici u roku od dve godine, ne počine neko drugo krivično delo.

Sudska odluka usledila je nakon više sudskih saslušanja na kojima se mogla čuti oštra rasprava sa uvredama. Tokom glavnog sudskog pretresa, poslanici su izjavili da su njihova dela bila "samo u službi odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, čime se sprečavala velika šteta za Kosovo", prenose takođe kosovski mediji.

Za poslanike, "pretnje po Kosovo" bile su "opraštanje hiljade hektara zemlje i bosnizacija Kosova".

Tokom suđenja se, takođe, moglo čuti da su oni ponosni na svoja dela, za koja su kažnjeni.

Pokret Samoopredeljenje součava se u poslednje vreme sa, prema pisanju medija, unutarstranačkim problemima. Današnja sudska odluka usledila je samo dan nakon što je doskorašnji predsednik pokreta, Visar Imeri, podneo ostavku na sve funkcije u stranci. Izbori za predsednika ovog pokreta održavaju se u februaru. Jedini dosadašnji kandidat za ovu funkciju je Aljbin Kurti.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Priština, uslovna kazna za Aljbina Kurtija zbog suzavca u parlamentu

Izvor: RTS, 03.Jan.2018

Sud u Prištini osudio je četvoro zvaničnika pokreta Samoopredeljenje na zatvorske kazne zbog bacanja suzavca u kosovskom parlamentu. Osnivač tog pokreta Aljbin Kurti osuđen je na 18 meseci zatvora, ali čelnici Samoopredeljenja neće završiti iza rešetaka ukoliko u naredne dve godine ne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.