Poslanici: Braćo Srbi, čuvajte barikade!

Izvor: S media, 17.Okt.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici: Braćo Srbi, čuvajte barikade!

Poslanici pozvali Srbe da ne napuštaju barikade do dogovora. Primena sile ne može dovesti do racionalnog i održivog rešenja.

Poslanici Skupštine Srbije poručili su danas Srbima na severu Kosova i Metohije da ne napuštaju barikade, odnosno da se sa njih ne pomeraju dok ne dođe do dogovora, ali i ocenili da primena sile ne može dovesti do rešenja.

Šutanovac: Na severu Kosova nepohodna pribranost

Stefanović: Nastojimo da sprečimo Kfor >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da ukloni barikade

Ban: Blokade neprihvatljive

Petković: D S S podržava Srbe na barikadama

Na najvu Kfora da će sutra krenuti konvoj za snadbevanje njihovih vojnika prema administrativnim prelazima socijalisti su rekli da primena sile ne može dovesti do racionalnog i održivog rešenja. Oni smatraju da nije ni u interesu Kfora da dođe do daljeg zaoštravanja situacije na severu Kosova i Metohije.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić rekao je novinarima u parlamentu da se nada da je opredeljenost za dijalog kod svih strana prisutna kako bi se došlo do rešenja.

"Primena sile ni na koji način ne može da ubrza dijalog", istakao je Ružić.

U Partiji ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) mišljenja su da Srbi treba da istraju u svojim zahtevima i da ostanu na barikadama dok se ne postigne kompromis. Šef poslanika PUPS Momo Čolaković nada se skorom rešenju problema na severu pokrajine i dogovoru Srba i Kfora narednih dana.

Poslanik koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi rekao je da je dogovor o uklanjanju barikada, koji se očekuje, dobar potez pošto se sprečavanjem slobode kretanja ne može ništa pozitivo ostvariti.

"Nema drugih rešenja, već da se dijalog nastavi i tako reše svakodnevni problemi", istakao je Halimi.

SPO: Barikade su nam donele nesreću!

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović pak smatra da bi Srbija morala da pozove Srbe na severu Kosova da uklone barikade kako se one "ne bi pretvorile u barikade protiv EU". Jugović je napomenuo da su "balvani i barikade Srbe u prošlosti dosta koštali i da su im donosili dosta nesreća".

Radikali su, međutim, mišljenja da bi nasilno uklanjanje barikada praktično "značilo objavu rata srpskom narodu" i da će Srbi u svojim namerama uspeti samo ako budu jedinstveni i ako se zajedničkim snagama odupru Albancma i NATO savezu.

"Očigledno je da Srbi na severu ne mogu da vide pouzadnog partnera u vlastima u Beogradu", ocenio je zamenik šefa poslanika SRS Aleksandar Martinović.

Poslanik kluba "Napred Srbijo" Jorgovanka Tabaković rekla je da su Srbi na severu dovoljno razumni da ostanu na Kosovu i spremni da vode razgovore sa Kforom, a za to treba da imaju podršku svih u Srbiji.

Poslanik Pokreta veterana Srbije Saša Dujović naglasio je da primena sile, "koja se za sutra najavljuje na mala vrata", ne može ništa da reši, jer Srbi mogu, kao što su i najavili, da za dva sata postave nove barikade ukoliko Kfor postojeće nasilno ukloni.

On je istakao da mora da dođe do kompromisa i da svi moraju malo da popuste.

Komandant Kfora, general-major Erhard Drevs odložio je kretanje konvoja za snabdevanje vojnika Kfora na administrativnim prelazima na severu Kosova za utorak, kako bi građanima dao više vremena za uklanjanje prepreka sa puteva.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.