Policajci kosovski Srbi pod istragom

Izvor: Southeast European Times, 10.Jun.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci kosovski Srbi pod istragom

Nekoliko policajaca suspendovano je zbog neposlušnosti i nepoštovanja nadležnih.

10/06/2011

Linda Karadaku i Muharem Nitaj za Southeast European Times iz Prištine – 10.6.2011.

General Kosovske policije Rešat Malići naredio je rotaciju, a posle toga i suspenziju šest komandira policijskih stanica kosovskih Srba krajem prošlog meseca.

Portparol policije Arber Beka izjavio je za SETimes da je Malićijeva odluka zakonita i u skladu sa procedurama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << dodajući da je Kosovska policija spremna „za akcije u svim situacijama, u kojima su policijske akcije koordinirane sa policijskim ograncima EULEKS-a i KFOR-a“.

Besim Hoti, portparol Kosovske policije u Mitrovici, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se suspenzija nastavlja zato što je tih šest policajaca odbilo da izvrši naređenje koje je dao Malići.

„Direktor Kosovske policije treba da odluči da li će se nastaviti suspenzija plata tih šest kosovskih policajaca na neodređeno vreme“, rekao je Hoti, dodajući da je šest policajaca sada pod istragom zbog navodnog kršenja zakona o policiji Kosova.

Od tih šest komandira, četvorice iz policijskih stanica na severu i dvojice sa graničnih prelaza, zatraženo je da se rotiraju u druge policijske stanice, ali su oni odbili to naređenje.

Kosovski dnevnik Zeri preneo je Malićijevu izjavu da je rotacija komandira policijskih stanica na Kosovu, uključujući sever, izvršena u saradnji sa EULEKS-om. On je objasnio da je rotacija vezana bolje funkcionisanje policije i da rotacija na severu nema političku konotaciju.

Ramadan Ćehaja, kosovski bezbednosni analitičar i direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije, izjavio je za SETimes da „Kosovska policija na severu ne radi u interesu Kosova, nego u interesu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije“.

„Lanac komandovanja, koji bi trebalo da karakteriše policiju, presečen je [na severu]. Tamošnja policija nije pod komandom Prištine. Postoje oni među Kosovskom policijom na severu koji žele da budu deo Kosovske policije kao celine, ali komandni kadar je više pod komandom Beograda“, rekao je Ćehaja.

Severno Kosovo nije pomenuto kao odvojeni entitet u poslednjem izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Bajram Redžepi, koji je, kako se izveštava, izjavio da ministarstvo radi, pored ostalog, „na prevenciji i borbi protiv svake vrste kriminala i organizovanog kriminala“, bez pominjanja komandnih problema u tom delu zemlje.

Prema najnovijem izveštaju ministarstva, koji je objavljen krajem maja i obuhvata period između februara i maja, „važno je da se istakne značaj reformi koje je preduzela Kosovska policija kroz internu reorganizaciju, sa posebnim naglaskom na centralizaciju regionalnih odeljenja za istragu i borbu protiv kriminala, u okviru Stuba protiv kriminala“.

Ministarstvo je reklo da je ostvaren napredak u istrazi, praćenju i hapšenju kriminalnih grupa povezanih sa krijumčarenjem droge, oružja, trgovinom ljudima i drugim oblicima organizovanog kriminala.

„Novi koncepti, koji su u prvoj fazi primene u Kosovskoj policiji, koncept policijskog rada vođen obaveštajnim radom i policijom u zajednicama, počeo je da pokazuje vidne rezultate u prevenciji svakodnevnog kriminala i pronalaženju i borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala“, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da je to rezultiralo smanjenjem ozbiljnih krivičnih dela za 23 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.