Podrška Srbima pred lokalne izbore na Kosovu

Izvor: RTS, 16.Okt.2013, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Srbima pred lokalne izbore na Kosovu

Pred prestojeće lokalne izbore na Kosmetu, tamošnjim Srbima podršku uputili načelnici okruga iz centralne Srbije i Vojvodine. Ako se od nas iz centralne Srbije očekuje da učestvujemo u svemu ovome mi ćemo dati svoj doprinos, rekao načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković.

Trinaest načelnika okruga iz centralne Srbije i Vojvodine, koji su danas stigli na sever Kosmeta, uputili su podršku Srbima pred prestojeće lokalne izbore u pokrajini i istakli da su spremni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da daju svoj doprinos u tom pravcu.

Načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković podsetio je na izjavu patrijaha Pavla i rekao da "ako je već to tako, ajde da izađemo svi (na izbore) i da pokažemo da na ovim prostorima žive Srbi i da nas ima mnogo".

"Ako se od nas iz centralne Srbije očekuje da učestvujemo u svemu ovome mi ćemo dati svoj doprinos", rekao je Cvetković, dodajući da ne zna kakav će ishod biti posle izbora 3. novembra, ali "da se plaši da ne propustimo priliku da ovaj deo sačuvamo i sačuvamo Kosovo kao naše".

Najvažnije je da srpska ruka ne stavi potpis na oduzimanje Kosova i verujem da se to neće dogoditi", rekao je Cvetković pružajući podršku Srbima na Kosovu da ostanu, jer su oni, kako je ocenio, svetionici srpstva i pravoslavlja i pozvavši ih da budu jedinstveni i nakon izbora.

Kandidat za predsednika opštine Leposavić na listi "Srpska" Dragan Jablanović izjavio je da mu je drago što su danas dobili podršku od svih načelnika za predizbornu kampanju koju vodi "Srpska", kako bi zadržali Srbiju na ovim prostorima.

"Ovo je za nas istorijski trenutak. Smatramo da ako sada ne podržimo Srbiju, Srbija neće imati druge prilike i mehanizme da zaštiti svoj narod na teritoriji južne pokrajine. Nadam se da se posle 3. novembra nećemo deliti na sever i jug i da će to biti jedna Srpska zajednica opština", rekao je Jablanović.

Prema njegovim rečima, izlaskom na lokalne izbore 3. novemba Srbi obezbeđuju da Srbija ostane ovde i da osim policije i sudstva ništa drugo neće podpasti pod sistem Kosova, odnosno da će sve ostalo ostati po srpskom sistemu za šta, kako je istakao, postoje garancije.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Mirko Krlić izjavio je da i ovom posetom Kancelarija ostvaruje svoju misiju da se Srbija približi i bude uvek na Kosovu i Metohiji, da ta veza nikako ne bude labava i prekinuta.

Jako je važno što su predstavnici Srbije, načelnici okruga iz centralne Srbije došli na Kosovo da se uvere u stanje u pokrajini i da svojim prisustvom, moralnom, a nadamo se i drugom vrstom pomoći, učine sve da Kosmet procveta. Narod koji ovde živi to zaslužuje i neposredno o tome treba da odlučuje", istakao je Krlić, dodajući da ovo nije nepolitička poseta.

"Poseta načelnika iz centralne Srbije je u funkciji podrške svim Srbima na Kosovu i Metohiji da uzmu sudbinu u svoje ruke i urade sve kako bi sutra mogli da još više otvore vrata svima nama u centralnoj Srbiji, da možemo još više da pomažemo i činimo sve ono što je Srbija do sada radila za ovaj prostor, radila za prostor Kosova i Metohije. Mislim da je, preuzimanjem lokalne samouprave, pravi trenutak da te veze i još više učvrstimo", rekao je Krlić.

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković izjavio je da je poseta kolega iz centralne Srbije bila prilika da ih upozna sa situacijom na severu Kosova i da pošalje poruku da su građani sa severa Kosova opredeljeni da očuvaju Srbiju na ovom području.

"Mi imamo samo državu Srbiju, ne želimo da Srbija ode odavde, nećemo rezervnu državu, a istovremeno tražimo da država Srbija ovde ne traži rezervne Srbe", rekao je Nedeljković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpska ruka ne sme da potpiše uzimanje Kosova

Izvor: Kurir, 17.Okt.2013, 06:09

Ako se od nas iz centralne Srbije očekuje da učestvujemo u svemu ovome, mi ćemo dati svoj doprinos, rekao je Načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković..LEPOSAVIĆ - Podrška!..Trinaest načelnika okruga iz centralne Srbije i Vojvodine koji su juče posetili sever Kosova uputili su podršku...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.