Počela sednica srpskih odbornika

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sednica srpskih odbornika

Leposavić -- Predstavnici Srba sa severa Kosova počeli su u Leposaviću sednicu na kojoj odlučuju da li će prihvatiti postignut sporazum s Kforom i ukloniti barikade.

Time bi, nakon 12 dana krize na severu Kosova, situacija trebalo da se smiri.

Odbornici skupština opština Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka na današnjoj sednici trebalo bi da se izjasne o sporazumu Vlade Srbije sa Kforom i da donesu odluku o uklanjanju barikada na putnim pravcima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovska Mitrovica - Leposavić i Kosovska Mitrovica - Ribariće.

Zajednička sednica četiri skupštine opštine severnog Kosova tokom koje će se razgovarati o aktuelnoj političko bezbednosnoj situaciji i dogovoru predstavnika Vlade Srbije i Kfora počela je danas oko 12.45 u Leposaviću.

Pored odbornika, predsednika opština i Skupština opština - Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica sednici prisustvuju i načelnik Kosovskomitrovačkog orkuga i lideri političkih partija i koalicija koje deluju na severu Kosova.

Sednica, koja je počela sa 45 minuta zakašnjenja, održava se u zgradi Više ekonomske škole i zatvorena je za javnost.

Na sednici će se, kako je najavljeno, prvo razgovarati o uklanjanju barikada, što je i prva tačka Sporazuma koji su postigli predstavnici Vlade Srbije sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Na sednici će biti reči i o sastanku koji su predstavnici Srba sa severa Pokrajine imali u nedelju u Begradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Pred početka sednice predstavnici Demokratske stranke Srbije novinarima su podelili saopštenje u kome ocenjuju da dogovor sa Kforom predstavlja pristanak vlasti u Srbiji da se, suprotno Ustavu i Rezoluciji 1244 na severu Kosova primenjuje Ahtisarijev plan.

Srbi drže u blokadi put Zvečan južna Kosovska Mitrovica kod sela Rudare i povremene blokade u mestima Zupče kod Zubinog Potoka i u Leposaviću, gde se propuštaju vozila Kfora kojim se za baze na severu prevozi hrana, voda i gorivo.

Predstavnici Srba sa severa Pokrajine poručili su juče građanima na barikadi u Rudaru da je obaveza srpskog naroda da bude uz svoju državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nesto ne svidi u potpunosti, jer je to, kako su naveli, u obostranom interesu.

Na sastanku sa predsednikom Srbije u nedelju u Beogradu predstavnici Srba sa severa Kosova dogovoren je nastavak saradnje sa predstavnicima

međunarodne zajednice, ali uz poštovanje Rezolucije 1244.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović očekuje da će na temelju ranije postignutog sporazuma sa Kforom na severu Kosova biti omogućena sloboda kretanja i uspostavljen mir.

Podsetimo, sporazumom koji su predstavici Vlade Srbije postigli sa Kforom predviđeno je da Kfor kontroliše administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a da Srbi sa severa Kosova uklone barikade koje su postavili na putnim pravcima krajem jula, pošto su kosovske vlasti pokušale da preuzmu ta dva prelaza ka centralnoj Srbiji.

Srbi u pripravnosti

Posle dvonedeljne krize očekuje se da sa putnih pravaca na severu Kosova budu uklonjene barikade. Međutim, lokalni Srbi poručuju da će biti pripravni dok se u pregovorima sa međunarodnom zajednicom ne pronađe trajno rešenje.

Jedan od učesnika razgovora, predsednik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je uoči sastanka ocenio da će predstavnici kosovskih Srba pokazati slogu i jedinstvo i doneti odluku o deblokadi putnih pravaca Kosovska Mitrovica-Raška i Kosovska Mitrovica-Ribarić.

Predstavnici Srba sa severa KiM su posle sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je održan u Predsedništvu Srbije u nedelju uveče, ocenili da je najvažnije sačuvati mir, jedinstvo i stabilnost.

Oni su takođe naveli da je na sastanku dogovoreno da se od predstavnika međunarodne zajednice traži da se pridržavaju Rezolucije 1244.

U razgovorima sa Tadićem u Beogradu učestvovali su predstavnici opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, kao i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković. Prisustvovali su i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.