Počela nagađanja kad će vlada i ko će u nju

Izvor: B92, 20.Avg.2020, 08:49

Počela nagađanja kad će vlada i ko će u nju

Beograd -- Novi saziv Vlade Srbije biće izabran posle 7. septembra, nakon sastanaka koje povodom rešavanja kosovskog pitanja očekuje državni vrh u Beloj kući i Briselu.

"Očekuju nas veoma važni susreti u Vašingtonu i središtu EU, a posle njih biće formirana nova vlada", rekao je za "Blic" neimenovani izvor iz vrha SNS.

Kako je naveo, kako sada stvari stoje, i SPS i SPAS su podjednako blizu ulasku u Vladu. "O svemu će se razgovarati i na najvišim organima stranke", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodaje izvor "Blica".

List navodi da, iako je 25. avgust prvobitno figurirao kao jedan od datuma na koji bi novi i stari ministri mogli da polože zakletvu u Skupštini Srbije, važni susreti koji se tiču nastavka dijaloga Beograda i Prištine promenili su planove.

Kako je specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel iznenada najavio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti sastaće se 2. septembra u Beloj kući u Vašingtonu.

Pet dana kasnije, 7. septembra, isti učesnici bitrebalo da ponovo sednu za sto, a ovoga puta dijalog će biti nastavljen pod okriljem Evropske unije u Briselu.

"Blic" navodi i da se očekuje da, u međuvremenu, predsednik Srbije započne drugi krug konsultacija ooko formiranja vlade.

Za sada je poznato da su igri dva koncepta, a Vučih je otkrio da razmišlja o opciji koja podrazumeva prostu koaliciju SNS sa jednom političkom partijom, i o drugoj prema kojoj bi bila formirana "neka vrsta koncentracione vlade".

Vučić je dodao da je bliži konceptu proste koalicije sa jednom partijom, a pred njim su dve stranke - SPS koju vodi Ivica Dačić ili SPAS Aleksandra Šapića.

"Blic" navodi i da bi u novoj vladi moglo da bude više žena i mladih ljudi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VLADA SRBIJE "NA ČEKANJU" Prvo Vašington i Brisel, pa "raspored sedenja". SPAS i SPS podjednako blizu Nemanjine 11

Izvor: Blic, 20.Avg.2020

Novi saziv Vlade Srbije biće izabran posle 7. septembra, nakon sastanaka koje povodom rešavanja pitanja Kosova državni vrh očekuje u Beloj kući i Briselu, saznaje "Blic".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.