Platforma Srbije za razgovore sa Kosovom naišla na kritike

Izvor: Southeast European Times, 08.Jan.2013, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platforma Srbije za razgovore sa Kosovom naišla na kritike

Nacrt platforme za rešavanje otvorenih pitanja između Srbije i Kosova izazvao je žestoku reakciju političke opozicije, kao i zvaničnika na Kosovu.

08/01/2013

Biljana Pekušić i Linda Karadaku za Southeast European Times iz Beograda i Prištine – 8.1.2013.

Srpski nacrt platforme za nastavak razgovora sa Prištinom, kojom se traži veći stepen teritorijalne i političke autonomije za sve srpske opštine na Kosovu je „opasan“ i suprotan je željama >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << međunarodne zajednice, kaže srpski političar.

Član Liberalno demokratske partije (LDP) Zoran Ostojić rekao je da se premisom platforme sprečava napredak Srbije ka EU. „Ovaj dokument je pun opasnih ideja“, rekao je Ostojić za SETimes.

„Umesto racionalnih predloga koji bi imali šansu, [predsednik Srbije] Tomislav Nikolić i njegov tim rizikuju da međunarodna zajednica izgubi strpljenje i ne dozvoli bilo kakva pozitivna rešenja za Srbe na Kosovu“, rekao je profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić za SETimes.

Platforma koju je izložila Nikolićeva kancelarija predlaže da srpske kancelarije na Kosovu dobiju nadležnost na polju obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, policije, rudarstva, energetike, telekomunikacija, trgovine i finansija.

„Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija treba da bude najvišim zakonskim aktom uspostavljena kao demilitarizovana zona, u kojoj su jedine legalne oružane snage pripadnici Kosovske policije i policije Autonomne zajednice srpskih opština Kosova, koja će formalno biti integralni deo toga“, navodi se u platformi.

Govoreći o platformi Nikolić je naveo da je „pitanje Kosova i Metohije istorijsko pitanje o kojem je neophodno postići najširi mogući konsenzus među svim relevantnim političkim faktorima“.

Međutim, srpski premijer Ivica Dačić izjavio je novinarima da platforma „nije sveto pismo“ i ne mora da se sprovede 100 odsto.

Realnost se mora uzeti u obzir, rekao je Dačić.

Kosovske vlasti takođe su odbacile srpsku platformu za razgovore, nazvavši je provokacijom i opstrukcijom dijaloga između dve zemlje.

Arber Vlahiju, portparol kosovske predsednice Atofete Jahjage, rekao je u decembru da je platforma prepreka dijalogu između dve zemlje i da je nelegalna.

„Predlog Srbije je nelegalan i nelegitiman, jer se odnosi na teritoriju druge, nezavisne i suverene, države“, rekao je Vlahiju medijima, dodajući da je njegova svrha da se stvore dvostruki standardi za srpsku zajednicu na Kosovu i da bi „podstakao kretanje srpskog stanovništva prema severu [Kosova]“.

„Nezavisnost je neopoziva i unutrašnja pitanja neće biti razmatrana sa bilo kim“, dodao je Vlahiju.

Politički koordinator Kosova za razgovore sa Srbijom Bljerim Šalja rekao je da je srpska platforma upućena zapadnim predstavništvima kao „neformalni dokument“ i ne predstavlja nešto o čemu treba raspravljati.

„Nemamo o čemu da pričamo oko ovog dokumenta… Ne provodimo vreme razgovarajući o ovom dokumentu“, rekao je Šalja za kosovski dnevnik Koha ditore. Platforma je „suprotna onome što se desilo na Kosovu i predstavlja neuspeli pokušaj promene smera dijaloga koji je pokrenut u Briselu“.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.