Pitanje o ZSO na političkom nivou

Izvor: B92, 22.Mar.2015, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pitanje o ZSO na političkom nivou"

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić je rekao da je pokrenuto pitanje osnivanja ZSO i da je inicijativa podignuta na viši politički nivo.

Kostić je naglasio da u formalno pravnom smislu, još nisu otpočeli proces stvaranja ZSO, jer se nisu ispunile zakonske pretpostavke, niti usvojen statut Zajednice.

Kostić, koji je i predsednik Gradanske inicijative "Srpska", kazao je da je jedan od zahteva sa skupa u Gračanici da se dostave na razmatranje i otvorenu diskusiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve verzije statuta koje su u opticaju, o čemu treba da se izjasne i Srbi sa Kosova.

"Po mom ličnom mišljenju, mada se mnogi neće složiti, neophodo je stvoriti zakonske pretpostavke, pa tek onda usvojiti statut koji je podzakonski akt. Ako želimo da bude potpuno zaštićeni, nas moraju da čuvaju zakoni i Srbije i Kosova, jer se zajednica tiče Srba koji ovde žive", rekao je gradonačelnik Gračanice.

Kostić je, u emisiji "Slobodno srpski" u intervjuu Budimiru Ničiću, rekao da ne zna koje su "crvene linije" Beograda kada je u pitanju usvajanje statuta ZSO, ali i Srbi imaju svoje crvene linije.

"Po mom i mišljenju mojih saradnika, ZSO mora da ima izvršna ovlašćenja u četiri oblasti koje su dogovorene Briselskim sporazumom, a to su stubovi opstanka Srba na Kosovu. Ako neko dirne u prosvetu ili zdravstvo, možda nećemo ovde imati ponovo 17. mart, ali ćemo imati tihi egzodus Srba južno od Ibra, a to će imati kasnije dugoročne posledice i po samo Kosovo i po Medunarodnu zajednicu", upozorio je Kostić.

Komentarišući godišnjicu martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu, prvi čovek GI "Srpska" kaže da pored gubitaka u ljudskim žrtvama i proterivanju četiri hiljade ljudi, ono što niko nikad ne može da nadoknadi je uništeno kulturno-istorijsko blago koje pripada celom svetu.

Pre nego što će prihvatiti funkciju kandidata za gradonačelnika Gračanice, Kostić je podneo ostavku na mesto poslanika u Skupštini Srbije, a umesto njega sada u parlamentu je član Srpske napredne stranke iz Niša.

"Srbi sa Kosova imaju još četvoricu poslanika u republičkom parlamentu koji zastupaju stavove i interese ovdašnjih Srba", rekao je Kostić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kostić: Inicijativa za formiranje ZSO na viši politički nivo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2015

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić izjavio je danas da je na nedavnom prvom zajedničkom sastanku opština sa srpskom većinom i praktično pokrenuto pitanje osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO) i da je inicijativa sada podignuta na viši politički nivo...Kostić je naglasio da u formalno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.