Patrijarh da krene na Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2012, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh da krene na Kosovo

Srpski sabor Dveri javno je zatražio održavanje vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora kako bi se najviše telo srpske crkve decidno, jasno i javno odredilo prema uzavrelom stanju na Kosmetu.

O tome za "Vesti" govori Boško Obradović, jedan od osnivača Dveri.

Budući da Dveri nisu crkvena institucija, da li mogu tražiti održavanje vanrednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Sabora SPC?

- Pravilo je da to može da zatraži najmanje trećina episkopa SPC. Dveri su uzele sebi za slobodu da kao deo verujućeg naroda upute molbu svim vladikama da bi bilo dobro da se čuje njihov glas kada su KiM i Srbija u celini ugroženi i kada nova vlast povlači granicu sa KiM. Usudili smo se na ovaj potez zato što je SPC u istoriji uvek bila uz narod, a u dramatičnim situacijama patrijarsi i episkopi stavljali se i na njegovo čelo, ne samo kao duhovni pastiri, već i kao narodni tribuni.

Dveri su ovih dana prisutne na Jarinju, šta kosmetski Srbi očekuju od SPC u ovom trenutku?

U javnosti se pojavio tzv. memorandum, a zatim negiranje njegovog sadržaja i patrijarha i episkopa bačkog. O čemu se radi?

- Episkop bački Irinej kao portparol Sinoda i Sabora je potvrdio postojanje pisma koje je otišlo državnom vrhu, ali ne i njegov sadržaj. To govori da je vrh Crkve već razmatrao ovo pitanje i da je logično da sledeći korak bude vanredni Sabor koji bi definisao i obnarodovao stav SPC po pitanju KiM.

Na Jarinju se bije presudna bitka. Jer ako se zaokruže svi granični prelazi sa KiM, tamo više neće više biti prisutna država Srbija. Biće ukinute sve preostale institucije, od školstva do zdravstva, a Srbi će morati da uzmu kosovska dokumenata. Zato je odbrana prelaza u ovom trenutku odbrana svih Srba na KiM i odbrana države Srbije na KiM, smatra Obradović.

- Jedna od želja Srba na okupljenih na Jarinju jeste da ih poseti neko od velikodostojnika SPC, da čuju pastirski glas svoje crkve. Zato smo, pored molbe za održavanje vanrednog Sabora, zamolili patrijarha da povede litiju koja bi se priključila Srbima na severu KiM u borbi za očuvanje južne srpske pokrajine.

Da li bi pre patrijarha takvu litiju trebalo da povede nadležni episkop raško-prizrenski sa sveštenstvom i monaštvom?

- Ono što je naše svedočenje sa lica mesta jeste velika želja naroda da u svojoj sredini vide srpskog patrijarha. Pretpostavljam da u njemu vide onoga ko je sve njih podržao svojom izjavom od pre nekoliko nedelja kada se jasno opredelio u ime svih nas verujućih Srba da je KiM značajnije od bilo kakvih integracija sa EU.

Da li na protestnim okupljanjima na Jarinju ima monaha i sveštenika iz Eparhije raško-prizrenske?

- Ne bih mogao da potvrdim da li ih je bilo. Svi čekaju ili stav vanrednog Sabora ili javno saopštenje Sinoda SPC u vezi sa uspostavljanjem graničnih prelaza sa KIM.

Ipak, sveštenstvo i monaštvo u Eparhiji raško-prizrenskoj već uzima lična dokumenta i registarske tablice tzv. države Kosovo?

- Uzimanje dokumenata tzv. države Kosovo, njenih registarskih tablica, i što je možda još značajnije, uzimanje prinadležnosti koje tzv. država Kosovo daje Srbima za određena radna mesta, jeste nešto što nameravamo da otvorimo kao posebnu temu, jer se ona još uvek prećutkuje. Mislim da je i to još jedan od razloga za održavanje vanrednog Sabora SPC.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.