Patrijarh: Vlast da ne izda Kosovo

Izvor: B92, 06.Apr.2013, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Vlast da ne izda Kosovo

Beograd -- Patrijarh Irinej apelovao je na državni vrh da ne izneveri predizborno obećanje i da u ovom smutnom vremenu ni pod kakvim uslovima ne preda, izda ili proda KiM.

"Mi, arhijereji SPC, uvereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsetimo i da vas uverimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite. To činimo upravo sada jer smo potpuno svesni tragike trenutka i bremena odgovornosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na vašim plećima", poručio je on.

Ukazujući na najvažnije predizborno i neposredno postizborno obećanje "vas koji ste dobili narodno poverenje da u burnom i smutnom vremenu vodite državni brod Srbije bilo je da ni pod kakvim uslovima nećete ni predati, ni izdati, ni prodati Kosovo i Metohiju, istorijsku Staru Srbiju".

U apelu upućenom predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarh ističe da u ovom, za Srbiju i srpstvo teškom i presudnom - a možda i sudbonosnom trenutku, Crkva upućuje apel zbog kratkoće vremena, ali i, kako se navodi, laži, koje se provlače kroz medije o tome da "Crkva ćuti o Kosovu".

"Obraćamo vam se u ime Srpske pravoslavne crkve očinski i bratski, sa poštovanjem i poverenjem u vašu pravoslavnu hrišćansku savest i u vaše osećanje rodoljublja i državničke odgovornosti", navodi se u patrijarhovoj poruci.

Patrijarh Irinej podseća da nada, ipak, ne umire i da će "kada se razidju tmasti oblaci, sijati sunce".

"Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje. Verujemo u ljubav i pomoć Božju kako nama tako i svim ljudima dobre volje", poručio je on.

Beograd i Priština imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasni o rešenjima za Kosovo. Kako saznaje B92, v anredna sednica Vlade Srbije na kojoj će biti razmotrena ponuda Brisela o KiM biće održana dan ranije, u ponedeljak, 8. aprila. U međuvremenu, državni vrh je nastavio konsultacije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC: Ne izdajte Kosovo

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Apr.2013

Patrijarh srpski Irinej pozvao je danas vlast da odbije ponuđeno rešenje za Kosovo i ispuni svoje predizborno obećanje da ni pod kakvim uslovima neće predati, izdati niti prodati Kosovo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Patrijarh: Vlast da ne izda Kosovo!

Izvor: Telegraf.rs, 06.Apr.2013

- Mi, arhijereji SPC, uvereni u to da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsetimo i da vas uverimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite - rekao je patrijarh Irinej

Nastavak na Telegraf.rs...

Patrijarh: Vlast da ne izda Kosovo

Izvor: OkRadio.rs, 06.Apr.2013

Patrijarh Irinej apelovao je na državni vrh da ne izneveri predizborno obećanje i da u ovom smutnom vremenu ni pod kakvim uslovima ne preda, izda ili proda KiM. "Mi, arhijereji SPC, uvereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.