Izvor: Politika, 28.Avg.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Park mira se uklanja 15. oktobra

U skladu sa sporazumom glavni most na Ibru biće zatvoren zbog rekonstrukcije do leta 2016. godine, poručuju gradonačelnici severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić i Agim Bahtiri

Kosovska Mitrovica – Sporazumom, koji su potpisali u Briselu Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, Glavni most na Ibru, koji razdvaja srpski (severni) i albanski (južni) deo Kosovske Mitrovice, biće „otvoren za saobraćaj najkasnije do kraja juna 2016. godine”, a do tada će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se izvoditi radovi na mostu, ali i na južnoj i severnoj strani grada.

U međuvremenu biće uklonjen Park mira a pešaci će nesmetano moći da prelaze sa jedne na drugu stranu, do 15. oktobra, kada će početi građevinski radovi pod pokroviteljstvom EU.

Na osnovu sporazuma, „obe strane su od EU zatražile da revitalizuje most i njegovo okruženje u skladu sa preporukama tehničke procene i na osnovu arhitektonskog projekta od 29. juna 2015. godine”.

Gradonačelnici severne i južne Kosovske Mitrovice, Goran Rakić i Agim Bahtiri, kazali su za „Politiku” da će se sporazum sprovoditi parcijalno, onako kao što je u Briselu dogovoreno, u fazama koje podrazumevaju građevinske radove od oktobra ove godine, do proleća naredne.

– U skladu sa dogovorom, 15. oktobra, biće zatvorene obe strane mosta. Radovi će se izvoditi i na južnoj i na severnoj strani, a na osnovu sporazuma, deo Ulice kralja Petra u severnoj Mitrovici biće revitalizovan u pešačku zonu. Tačnije, od kružnog toka u centru Mitrovice, do Glavnog mosta, najkasnije od leta sledeće godine neće saobraćati vozila – kazao je za „Politiku” gradonačelnik Rakić, koji je time demantovao „zapaljive” izjave Edite Tahiri kako će most biti otvoren za saobraćaj ove godine.

Da će „prvo biti uklonjen Park mira”, a onda u predviđenom roku otpočeti i građevinski radovi, potvrdio je za naš list i Agim Bahtiri, gradonačelnik južne Mitrovice, koji je bio na poslednjoj rundi dijaloga, kada su u paketu potpisana četiri sporazuma.

– Park mira mora biti uklonjen 15. oktobra, a potom će most biti zatvoren nepokretnim bankinama i građevinskim ogradama. Sa južne strane će se pristupiti radovima. Na osnovu projekta, koji kao i raspisivanje tendera, ali i samu izgradnju finansira EU, uradiće se i dva kružna toka uz sami most, sa južne i severne strane. Na samom mostu biće uređene pešačke i biciklističke staze, a dogovorom je predviđeno da most bude otvoren za saobraćaj najkasnije do leta sledeće godine – kazao je Bahtiri, uz naglasak da će sa obe strane mosta biti urađeni „dodatni sadržaji za odmor i rekreaciju, prvenstveno najmlađih”.

Bahtiri je potvrdio da će tokom radova, kako je u Briselu i naznačeno, „oba gradonačelnika biti u stalnoj komunikaciji”.

Budući da će Glavni most od oktobra biti zatvoren, žitelji južne i severne strane Kosovske Mitrovice, moći će da koriste jedan od tri preostala mosta na Ibru, od kojih su dva, sve ove godine bila otvorena i za saobraćaj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.