Pantić: Nema odlaganja referenduma, dok ne dođu argumenti iz Vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pantić: Nema odlaganja referenduma, dok ne dođu argumenti iz Vlade

KOSOVSKA MITROVICA -

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić najavio je da će danas početi konsultacije sa šefovima odborničkih grupa kako bi se videlo "raspoloženje" u vezi s mogućnošću da se referendum odloži.

"Moguće je da se početkom naredne nedelje održi širi sastanak, na kome bi se predstavnici Vlade Srbije obratili predstavnicima skupština opština i da se zajedničkim sastankom pokaže da Srbi nisu ti koji žele da ruše državnu politiku", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Pantić agenciji Beta.

On je dodao da neće biti odlaganja referenduma, koji je u četiri srpske opštine na severu Kosova zakazan za 14. i 15. februar, sve "dok neko iz Vlade Srbije ne dođe i odbornicima argumentovano ne dokaže da referendum u ovom trenutku ne treba održavati".

Vlada Srbije smatra da nije potreban referendum u opštinama na severu Kosova. Građani bi trebalo da odgovore na pitanje da li prihvataju kosovske institucije na severu Kosova.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je još rekao da procedura u opštinskim komisijama za sprovođenje referenduma "i dalje teče po planu" i da se nastavljaju konsultacije sa šefovima odborničkih grupa u lokalnim parlamentima.

"Nas predsednike opština obavezuju odluke naših skupština. Mi odluku o referendumu ne možemo da stavimo van snage, dužni smo da je poštujemo, a ako naše skupštine budu želele da ponovo razmatraju pitanje referenduma, mi smo spremni da o tome razgovaramo", rekao je Pantić.

Očekujemo, dodao je Pantić, da nam neko iz Beograda objasni šta to nije u skladu s nacionalnim i državnim interesima.

Pantić je rekao i da su predsednici četiri severnokosovske opštine juče u Beogradu rekli ministru za Kosovo i Metohiju Goranu Bogdanoviću da referendum treba da se održi, da nije u suprotnosti sa Ustavom Srbije i da ne narušava nacionalne i državne interese, ali da su spremni da saslušaju argumente državnog vrha.

On je dodao da Srbi sa severa Kosova ne žele da građani Srbije budu taoci četiri severne opštine na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.