Osmani: Odgovor Makronu nije pretnja

Izvor: B92, 04.Sep.2023, 22:59

Osmani: Odgovor Makronu nije pretnja

Tzv. kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da njen odgovor francuskom predsedniku Emanuelu Makronu nije pretnja.

Međutim, dodala je da je važno da se sa međunarodnim partnerima govori otvoreno i iskreno.

Ona je u intervjuu za Top čenl, tokom posete Tirani, rekla da bi ukidanje vizne liberalizacije za građane Kosova bila istorijska nepravda, jer je Kosovo jedino na kontinentu u potpunosti usklađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa svakom spoljnopolitičkom odlukom EU.

“Niko od nas nije savršen, ali naučila sam od našeg strateškog partnera SAD da je iskrenost prema partnerima, to što smo otvoreni prema njima, da bi znali šta da očekuju od nas - najviše cenjena. Ova izjava nije pretnja, to je informacija u odnosu za naše partnere”, rekla je Osmani.

Kako kaže, ako saveznici nisu zadovoljni postupcima vlade, predsednika ili kosovskih institucija, kazna ne treba da se odnosi na građane.

“A, pitanje vizne liberalizacije je istorijska nepravda prema građanima Kosova. Smatrati ih građanima koji zaslužuju geto, znači posmatrati ih kao narod drugog ili trećeg reda, a ne ceniti to što su najevropskiji narod na kontinentu, koji je 100 odsto usklađen sa svakom spoljnopolitičkom odlukom”, rekla je Osmani.

Zato smatra da i Makron sve to ume da ceni.

Važno je, kaže, da svi saveznici tzv. Kosova shvate šta šteti procesu dijaloga.

“Mislim da sa predsednikom Makronom, i sa svima ostalima, treba da budemo iskreni i da govorimo otvoreno, ali ni u jednom trenutku nisam koristia preteće tonove. Bez saveznika, nijedan naš uspeh ne bi bio naš”, rekla je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.