Oliveru Ivanoviću određen kućni pritvor

Izvor: B92, 18.Sep.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliveru Ivanoviću određen kućni pritvor

Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici odlučilo je da Oliver Ivanović kraj suđenja dočeka u kućnom pritvoru.

To je potvrdio njegov advokat Nebojša Vlajić.

Određen mu je kućni pritvor u trajanju od dva meseca.

"Ivanoviću je ukinut pritvor. Određen mu je kućni pritvor. Nakon izlaska iz bolnice biće u stanu u Mitrovici. Mora da preda putne isprave, a izrečena mu je i zabrana prilaska svedocima i drugim okrivljenima", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je agenciji Beta advokat Nebojša Vlajić.

Advokat Ljubomir Pantović je rekao agenciji Beta da će Ivanović ostati u bolnici dok lekarski konzilijum ne utvrdi da mu zdravstveno stanje dozvoljava da bude u kući.

Pritvor je ukinut i penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću.

Delibašić će večeras nakon 19 meseci napustiti pritvor, dodao je Pantović.

Sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici odlučivalo je o sudbini Ivanovića od juče, nakon što je saslušan i poslednji, 50. svedok tužilaštva.

Ni poslednji svedok tužilaštva Gani Mikulovci nije doveo Ivanovića u vezu sa krivičnim delom koje mu je stavljeno na teret. Rekao je da nije video Ivanovića u noći trećeg februara 2000. godine, kada je u severnom delu Mitrovice ubijeno više Albanaca.

Ivanović je u pritvoru od kraja januara 2014. godine. Sud nije uvažio garancije Vlade Srbije date da bi se on i Delbašić branili sa slobode.

Ivanović je nakon što mu je pritvor u avgustu produžen do 6. oktobra, počeo štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, koji je prekinuo dve nedelje kasnije u bolnici.

Lider GI SDP optužen je za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine. Sudi mu se od decembra 2014. godine, a istom optužnicom obuhvaćeni su i Dragoljub Delibašič i još trojica Srba.

Milena Popović Ivanović izjavila je danas da odluka suda da se njenom suprugu, lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću, omogući odbrana sa slobode, predstavlja prvu lepu vest nakon 20 meseci koje je proveo u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici i da očekuje da je ta pobeda odbrane samo prva u nizu.

"Slavićemo ovaj dan. Verujem da je ovo samo prva pobeda i lepa vest u nizu", rekla je Ivanovićeva supruga za agenciju Beta.

Advokati Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović ocenili su da je puštanje Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića da se brane sa slobode, nakon 20 meseci pritvora, mala ali značajna pobeda odbrane i samog Olivera Ivanovića.

"Ovo je mala pobeda, ali značajna, posebno je značajna za Ivanovića. Drago nam je da je sud konačno uzeo u obzir argumente koje smo mi isticali od samog početka ovog postupka, da nema nikakvog razloga za određivanje pritvora", rekao je Vlajić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Ivanović i Delibašić će od danas biti u kućnom pritvoru a postupak će se i dalje nesmetano voditi, i sud će se uveriti da će oni u svakom trenutku biti na raspolaganju pravosuđu.

Lider Građanske Inicijative Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović u nastavku suđenja u Kosovskoj Mitrovici braniće se sa slobode, a odluku o kućnom pritvoru donelo je danas Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u tom gradu na severu Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.