Oliver Ivanović: Opasna situacija na severu KiM

Izvor: S media, 09.Jul.2011, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliver Ivanović: Opasna situacija na severu KiM

Nezvanične informacije govore da će Kfor i Euleks pokušati u ponedeljak da uhapse novoimenovane komandire policijskih stanica u četiri srpske opštine na Kosovu.

Odluka rukovodstva četiri srpske opštine na severu Kosova da preuzme komandu nad policijskim stanicama u ovom delu Pokrajine i na administrativnim prelazima, u Brnjaku, u opštini Zubin Potok, i Donjem Jarinju, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u opštini Leposavić, posle odluke kosovskih vlasti o rotaciji komandira policijskih stanica na severu Pokrajine u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju ocenjena je kao „neprimerena”, ali ikao „pandanneprimerenoj odluci albanske strane“.

KPS na severu pod komandom Srba

Dik Marti neupućen u sposobnosti posebnog tima Euleksa

Jeremić: Pregovori sa EU 2012, Kosovo ne priznajemo!

Podsetimo, 26. maja je Rešat Malići, generalni direktor Direktorata Kosovske policijske službe u Prištini,doneo odluku o rotaciji koju policajci KPS-a sa severa KiM nisu priznali, zbog čega im je najpre izrečena mera „plaćene suspenzije” sa radnog mesta, a potom i urečena rešenja o otkazima.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, za „Politiku“ kaže da je jedna neodmerena i neprimerena odluka Albanaca izazvala, takođe, neprimerenu odluku srpskih struktura na severu.

– Tuk na luk neće doneti poboljšanje ove situacije, jer opštinske strukture ne mogu da imenuju policijske komandire. Nadam se da će Euleks shvatiti opasnost ovakve situacije, koja može samo da unese konfuziju među građane, i duboko sam ubeđen daće Euleks direktno da se umeša u rešavanje ovog problema. Očigledno je da su pozicije KPS u Prištini i naše dijametralno suprotne, ali znam da komandiri koji su suspendovani odlukom generalnog direktora Direktorata KPS-a Rešeta Malićija moraju da upute žalbu Euleksu, jer na taj način Euleks dobija priliku da deluje – kaže Ivanović, naglašavajući da je policija na severu „i te kako potrebna“ ali i dodaje da „mi koji se bavimo politikom nismo policajcima mnogo pomogli“.

Državni sekretar takođe kaže da je velike politizacije ovog problema bila sa obe strane, što je samo doprinosilo konfuziji u policijskim redovima.

– Policajci moraju da dobiju pomoć političara, pre svega u smislu da politika ne bude umešana u rad policije – izričit je Oliver Ivanović.

U Euleksu nisu odgovarali na pozive lista, verovatno ostajući pri prekjučerašnjem stavu da „nemaju komentar“.

Inače, može se nezvanično čuti da će Kfor i Euleks policija pokušati da intervenišu u ponedeljak, prilikom dolaska novoimenovanih komandira na čelo policijskih stanica, a ima i najava da bi novi komandni kadar mogao da bude uhapšen.

U Prištini, u policijskom vrhu, nisu bili bogzna kako raspoloženi da komentarišu odluku srpskih opština o preuzimanju 300 policajaca iz četiri policijske stanice na severu, kao i oko tridesetak policajaca koji rade u Regionalnoj komandi, u južnoj Mitrovici, a Bajram Redžepi, ministar policije u samoproglašenoj kosovskoj vladi, na pitanje novinara ljutito je odgovorio:

– Neću davati izjave ni albanskoj ni srpskoj štampi. Nemojte me više zvati.

Rešat Malići, generalni direktor Direktorata KPS u Prištini, „iako je na odmoru i nije obavešten o ovom slučaju“ za „Politiku“, ipak, kaže:

– Mi ne priznajemo paralelne strukture na severu Kosova, pa shodno tome ne priznajemo nikakve odluke koje su oni doneli. Jedinstvenje lanac komande za sve policajce na teritoriji Kosova, a štab je u Prištini. Ne mogu predsednici opština da budu na čelu policijske formacije. To što su oni uradili, a podvlačim da su to paralelne strukture, značilo bi i da svaka opština na Kosovu može da ima svoju policiju.

U Regionalnom štabu KPS u južnom delu Kosovske Mitrovice juče su potvrdili da su „svi Srbi, osim onih koji imaju redovan nedeljni odmor, bili na svojim radnim mestima“. Nusret Mehmeti, regionalni portparol KPS u Prištini, kaže da osim oko 300 policajaca koji deluju na severu, u regionu ima još 26 policajaca iz redova srpske zajednice.

Juče su na radnim mestima bili svi srpski policajci, osim onih koji rade u administraciji i koji imaju slobodan vikend. Takođe, odsutni su i oni koji koriste godišnji odmor, a operativni su bili svi oni koji su u redovima specijalne jedinice „Rose“, u saobraćajnoj policijii na drugim redovnim zadacima. Ništa se nije promenilo, a ubeđen sam da će srpska policija i dalje funkcionisati kao do sada.

U srpskoj zajednici su dosledni stavu da su bili „primorani da povuku jednostran potez, pošto Euleks nije reagovao, a policija u Prištini, mimo svih pravila, donela odluku o suspenziji, a potom i dala otkaze srpskim komandirima.

Dva predsednika, Krstimir Pantić koji je na čelu Kosovske Mitrovice i Slaviša Ristić, koji je predsednik opštine Zubin Potok za „Politiku“ naglašavaju da će već od ponedeljka, a posle prekjučerašnje odluke odbornika četiri opštine sa severa Kosova, novoimenovani komandiri preuzeti dužnost, s tim što će i srpski policajci iz regiona preći u svoje matične policijske uprave.

Obojica ističu da će se u javnim glasilima i u službenom glasniku objaviti odluka srpskog rukovodstva, mada veruju da će se Euleks, u skladu sa mandatom koji ima, staviti u službu srpskih policajaca, odnosno obavljaće monitoring u policijskim upravama.

Od Euleksa očekujemo da srpskim policajcima pruži punu logistiku i da bude kooperativan, što je u skladu sa mandatom ove misije. Uostalom, u nadležnosti Euleksa su, između ostalog, policija i sudstvo, a verujemo da će Euleks obezbediti i sredstva za funkcionisanje KPS – kaže za „Politiku“ Slaviša Ristić. Na pitanje koje će uniforme nositi srpski policajci na severu KiM, s obzirom na to da se na njima nalaze oznake kosovske policije, Ristić odgovara:

– Uniforme će ostati, jer su one i nasleđene od Unmika.

I Krstimir Pantić kaže da od ponedeljka u policijske stanice dolaze novoimenovani komandiri, a da je sve urađeno kako bi se garantovala lična imovina građana i sačuvala bezbednost. Kako je rekao, na ovu odluku su se, između ostalog, odlučili i zbog peticije podrške, koju je 300 policajaca sa severa potpisalo u znak solidarnosti sa otpuštenim kolegama.

(Politika)
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Brnjak

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanović: Opasna situacija na severu KiM

Izvor: Politika, 10.Jul.2011, 00:18

Nezvanične informacije govore da će Kfor i Euleks sutra pokušati da uhapse novoimenovane komandire policijskih stanica u četiri srpske opštine na Kosovu..Kosovska Mitrovica – Odluka rukovodstva četiri srpske opštine na severu Kosova da preuzme komandu nad policijskim stanicama u ovom delu Pokrajine...

Nastavak na Politika...

Ivanović: Neodmerene odluke na obe strane

Izvor: Šumadija Press, 10.Jul.2011

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović upozorio je na opasnost situacije nastale "neodmerenim odlukama" prištinskih vlasti o smeni komandira policijskih stanica na severu Kosmeta..

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.